Cum să crești siguranța la volan, pentru tine și familia ta

Siguranța la volan este unul dintre principalele caracteristici de care ar trebui să țină cont șoferii, fie că vorbim despre șoferi amatori sau profesioniști. Este esențial ca aceștia să aibă un comportament care să reducă la minimum riscul producerii accidentelor rutiere, mai ales că majoritatea dintre acestea nu sunt provocate de erori tehnice, ci umane, deci derivă din anumite greșeli, conștientizate sau nu de participantul la traficul rutier.

Această siguranță la volan poate părea un concept greu de definit și mai ales de pus în practică, a cărui definiție poate fi conturată într-un mod subiectiv, de la individ la individ.

Instructorii auto, însă, în mare parte, definesc acestă siguranță ca fiind suma tuturor comportamentelor șoferului, atât de dinainte de a se urca la volan, cât și din timpul șofatului. Pentru mulți, ceea ce se întâmplă înainte de a te urca la volan pare să nu aibă nicio legătură cu activitatea de a conduce mașina, însă nu este deloc așa. Există o serie de acțiuni ce trebuie realizate sau trebuie evitate cu desăvârșire înainte de a te urca la volan. De asemenea, în timpul șofatului, anumite gesturi sau activități pot crește riscul apariției accidentelor minore sau majore. 

Iată, deci, cum poate fi crescută siguranța la volan:

Mașina trebuie să fie în stare perfectă de funcționare

De interes:  Vrei să fii în cele mai bune relații cu angajații tăi? Află prin ce metode te poți apropia de aceștia

Chiar dacă autovehiculul trece de inspecția tehnică periodică, asta nu înseamnă că nu trebuie să ne preocupăm activ de întreținerea sa, până la următoarea vizită în service-urile autorizate. De exemplu, șoferii trebuie să fie atenți să-și adapteze cauciucurile la sezonul în care se află. 

Cu anvelopele potrivite temperaturilor și condițiilor meteo în general, șoferul și ceilalți pasageri beneficiază de șanse mai mici de producere a evenimentelor nedorite în trafic.

Acum, că deja a venit vara, poți opta pentru cauciucuri de vară noi de la E-roți, care îți vor echipa mașina corespunzător pentru sezonul cald.

Evită folosirea dispozitivelor care îți atrag atenția, deși sunt avizate de lege

Chiar dacă ai voie, prin lege, să vorbești la căști bluetooth, de exemplu, nu toți șoferii se pot concentra la volan atunci când desfășoară această activitate. Unii au nevoie ca atenția lor să se focalizeze exclusiv pe autovehicul și, chiar dacă activitatea e permisă de legislația rutieră în vigoare, poate fi extrem de periculoasă pentru astfel de persoane ce nu beneficiază de o atenție distributivă dezvoltată.

Dacă nu ești sigur pe modalitatea în care reacționezi atunci când atenția ta e distrasă sau ai observat deja că îți afectează calitatea șofatului, e indicat să renunți pe cât posibil la utilizarea de astfel de dispozitive.

Adaptează viteza la condițiile de drum și nu testa limitele mașinii

De interes:  Cum se face fierul forjat si de ce este atat de apreciat?

O mașină, indiferent de cât de performantă este, nu poate garanta siguranța pasagerilor dacă însuși șoferul o sabotează, prin acțiuni riscante. E esențial ca viteza de deplasare să corespundă condițiilor meteo și stării carosabilului și la fel de important este să nu ne bazăm exclusiv pe funcțiile performante ale mașinii pe care o conducem, indiferent de cât de scumpă este aceasta, deoarece pot apărea surprize dintre cele mai neplăcute, dat fiind că, până la urmă, mașina este un morman de fiare ce se pot defecta oricând sau ce nu sunt capabile să ne salveze din absolut orice situație, chiar dacă anumite dotări scad riscurile sau chiar diminuează impactul consecințelor în cazul producerii accidentului.

În cele din urmă, nu uita că un comportament responsabil atât în raport cu mașina ta, cât și cu alți participanți la trafic, îți poate salva viața și că fiecare detaliu, fie el tehnic sau de altă natură, atârnă greu în situațiile în care totul depinde de o reacție de o secundă sau chiar mai puțin de atât!

Sursă foto: pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.