Povestea furtului tabloului Mona Lisa, unul dintre cele mai celebre din istorie

Tabloul Mona Lisa, realizat de Leonardo da Vinci, a fost furat în 1911 și recuperat ulterior. Acesta este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscuturi furturi din istorie.

Evenimentul s-a produs pe 21 august 1911, într-o zi de luni. Muzeul Luvru era închis, iar a doua zi angajații care au venit nu au mai găsit tabloul. Inițial nu s-a panicat nimeni, ei considerând că acesta a fost depozitat într-un atelier, cum se mai proceda în acele vremuri. Totuși, alarma a fost dată după ce sub casa unor scări a fost găsită rama tabloului.

Poliția franceză a început așadar o anchetă de urgență și s-a oferit o recompensă de 10 mii de franci pentru informații utile și de 50 de mii de franci pentru readucerea tabloului.

Era complet firească atenția acordată acestui caz, în condițiile în care Mona Lisa era și în acele vremuri cel mai cunoscut tablou din lume. În ultimele decenii, tabloul lui Da Vinci a fost replicat în milioane de exemplare, a apărut în filme, s-au creat colecții de haine cu chipul Mona Lisei și chiar și jocuri. Printre cele mai cunoscute este Mona Lisa Jewels, ce poate fi accesat la adresa https://casino.netbet.ro/. Acesta a fost creat de compania iSoftBet, iar simbolurile cele mai întâlnite sunt chipul Mona Lisei, alături de diverse bijuterii. Jocul este disponibil pe platforma operatorului licențiat de ONJN NetBet, care le mai oferă utilizatorilor și o excelentă secțiune de pariuri sportive la adresa https://sport.netbet.ro/.

De interes:  Cea mai bogată cântăreață din lume

Pablo Picasso a fost suspect în cazul furtului tabloului Mona Lisa

Un alt artist celebru din acele vremuri, Pablo Picasso, a fost printre primii suspecți din acest caz. Cu doi ani înainte, alte două obiecte furate de la Luvru au ajuns la Picasso, însă acesta nu avea nicio vină.

Apoi au fost arestați doi cetățeni germani, însă s-a dovedit că nici aceștia nu aveau nicio vină. Arestarea lor a dus și la deteriorarea relațiilor diplomatice dintre Franța și Germania. Un alt suspect a fost milionarul american John Pierpont Morgan, dar și acesta a fost nevinovat.

Pe măsură ce timpul trecea, autoritățile din Franța aveau tot mai puține indicii despre ce s-a putut întâmpla cu tabloul Mona Lisa, iar presiunea mediatică era din ce în ce mai mare.

Cum a fost recuperat tabloul

Abia în decembrie 1913 lucrurile au reintrat pe făgașul normal, după ce autorul furtului, care se prezenta drept Vincenzo Leonardi, i-a trimis o scrisoare negostorului italian de artă Alfredo Geri. În aceasta i-a comunicat că vrea să înapoieze Italiei un tablou luat cu forța. El a cerut 500 de mii de franci și s-a stabilit ca dată de întâlnire 10 decembrie, la Florența.

De interes:  Oferte Black Friday 2023: Reduceri și Promotii la Magazinul Tau Preferat

Însoțit de Giovanni Poggi, directorul Galeriilor Uffizi, Geri a mers în camera de hotel a lui Leonardi, unde a văzut tabloul Mona Lisa. Cei doi i-au transmis că e nevoie de o expertiză ce poate fi făcută doar la Galeriile Uffizi, dar au alertat poliția, care l-a arestat în aceeași seară.

În fața polițiștilor, Leonardi și-a recunoscut fapta și a admis că numele său real este Vincenzo Peruggia. El lucrase ca zugrav la Luvru și a putut să plece astfel cu tabloul, chiar dacă nu mai era angajatul muzeului în momentul în care a comis fapta.

La câteva luni distanță a început și procesul lui Peruggia, care le-a spus anchetatorilor că a vrut să comită un act patriotic. El a primit o condamnare finală de 7 luni de închisoare, pe care le petrecuse deja în arest preventiv, astfel că a fost eliberat după proces. În schimb, tabloul Mona Lisa s-a întors la Luvru la finalul acelui an, fiind unul dintre cele mai cunoscute obiecte de cultură din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.