Poluare pe Dunăre


O poluare cu apă de santină, care se întinde pe o suprafață de 800 metri pe o sută de metri, s-a produs marți dimineața, pe Dunăre, între localitățile Pârva Reca și Măcești.
Dunărea a fost poluată pe o suprafață de 8 ha în această dimineață în sectorul Caraș-Severin cu apă de santină. Autoritățile județene au intervenit cu material absorbant de produs petrolier pentru a anula efectele poluării. Pata de a fost obervată în această dimineață în zona Pârva-Reca Măcești și a ajuns până la Moldova Veche.
Pata a fost identificată în această dimineață și a fost confirmată de angajații noștri, fapt pentru care am luat deja măsuri de a opri extinderea sa. Este o pată de produs petrolier, provenită, probabil, din apă de santină, provenită de la unul din vasele care tranzitează Dunărea. Intervenim, deocamdată, cu formația din Moldova Nouă, care are stocul local pregătit de material absorbant de produs petrolier și vom sprijini și de la nivelul Sistemului de Gorpodărire a Apelor Reșița, atât cu material absorbant, cât și cu oameni”, a declarat reprezentantul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin, inginerul-șef, Vilhelm Szabo.
Sistemul de Gospodărire a Apelor conlucrează, în momentul de față, și cu Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Caraș-Severin, dar și cu Căpitănia Portului Moldova Nouă și Poliția de Frontieră, pentru identificarea celui care a produs poluarea.
Politia de frontieră verifică punctul de intrare a Dunării în Baziaș, iar angajații Parcului Porțile de fier au luat-o invers, de unde au ei punct de acoastare, cu barca, să vedem de unde este sursa reală a poluării. Se suspicionează un vapor care se află în apele sârbești. O să vedem dacă aceasta este sursa ”, a declarat comisarul șef al Comisariatului Județean al Garzii de Mediu Caraș-Severin, Senina Dreve.
Apa de santină este folosită pentru balastarea navelor, iar când nu mai este nevoie de ea, unii o aruncă direct în Dunăre, fără a o descărca în port, unde aceasta operațiune ar genera costuri. Ultima poluare a Dunării în acest sector cu apă cu santină a avut loc în urmă cu 6 ani.

De interes:  Cele mai friguroase locuri din lume [VIDEO + FOTO] – Banat FM sound factory

foto: arhiva

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.