Petrece un sejur superb de toamnă în însorita Italie. Din Timișoara ajungi direct cu avionul în Apulia!

În România, sezonul de plajă s-a terminat de mult, dar dacă mai visezi să stai să te relaxezi câteva zile pe o plajă, nu e neapărată nevoie să pleci în Oceanul Indian. O variantă accesibilă de concediu, atât financiar, cât și ca transport și, de ce nu, ca „barieră lingvistică”, e Apulia, regiunea din sud-estul Italiei. Din Timișoara există zbor direct până la Bari, cel mai mare oraș al regiunii.

Apulia în română, Puglia în italiană, este o regiune situată pe coasta de sud-est a peninsulei italice, între Marea Adriatică și Marea Ionică. În Antichitate, în regiune au locuit și ilirii, și grecii, astfel că influența multiculturală specifică multor regiuni din Mediterană se resimte și în zonă. Nici țărmurile Albaniei nu sunt foarte îndepărtate și nu e un secret că mulți albanezi au sosit prin Apulia în Italia, în căutarea unei vieți mai prospere. Din punct de vedere turistic, regiunea este un paradis pentru cei care iubesc marea, deoarece climatul este subtropical, cu veri lungi, primăveri și toamne blânde, în care bate „sirocco”, un vânt cald din regiune. Relieful e unul cu doar 1% suprafață muntoasă și 54% câmpie, ideal pentru plimbări.

De interes:  Experiența cazinourilor fizice - adrenalina și entertainment-ul pe care nu îl poți găsi online

Cel mai mare oraș din regiune, Bari, este de dimensiunile Timișoarei, cu o populație ce trece de 300.000 de locuitori. Site-urile de turism compară orașul Bari cu o Bologna a sudului, la fel cum compară alt oraș sudic, Lecce, cu Florența. Oraș-port, Bari a fost un punct important în regiune și pe vremea romanilor, dar și în timpul Imperiului Bizantin. Firește, într-o epocă mult mai liniștită, o plimbare pe malurile apei într-o zi superbă de toamnă cu siguranță nu trebuie ratată. În oraș, Sfântul Nicolae are dedicat un adevărat cult, inclusiv un festival, organizat în luna mai. De aceea, Basilica din San Nicolo constituie un obiectiv turistic important. Bari are și centru universitar, iar opera este un alt obiectiv important, la fel cum nici viața de noapte nu e de neglijat.

Pe lângă experiența urbană din Bari, o stațiune superbă din regiune este renumita Polignano a Mare. Cu peisaje aproape la fel de superbe ca pe „sora” de pe țărmul vestic al sudului Italiei, Coasta amalfitană, despre Polignano a Mare se poate spune însă că e mult mai liniștită. Plaja e una cu golfuri bine conturate și apă azurie. În ceea ce privește străduțele din localitate, sunt tipice sudul Italiei: înguste, cu case cu obloane colorate, rufe atârnate la ferestre și balcoane pline de flori. Cea mai renumită plajă din regiune este Lama Monachile, o zonă încadrată spectaculos de stânci aproape verticale. Nu putem visa la un concediu în Italia fără vin bun și paste, iar în Apulia veți putea servi peste tot „orecchiettele”, paste în forma urechii umane. Bonus, în zonă e și un restaurant cu mese într-o grotă!

De interes:  Vrei sa te apuci de bijuterii handmade? 5 articole de care ai nevoie

Iar atracția cu adevărat specială e Alberobello. Aici puteți vizita faimoasele „trulli”, casele specifice din zonă, înscrise din anul 1996 în patrimoniul UNESCO. Casele au un acoperiș conic, de piatră, cu desene diferite, fiecare cu semnificații mistice. Casele au și forme sculptate în piatră, cu o sculptură similară ce corespunde unei anumite familii, de aceea, aceeași sculptură se poate repeta la mai multe case. Sunt peste aproape 1.000 de „trulli” în orașul cu 12.000 de locuitori, iar în zonă, pentru turiști, se găsesc numeroase restaurante și baruri.

De pe Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timișoara se zboară de trei ori pe săptămână la Bari, cu Wizzair, în zilele de marți, joi și sâmbătă. Plecarea din Timișoara e la ora 11.00, cu sosire la 12.25 în Italia. Cursa de întoarcere e cu plecare la 12.55 și sosire la 14.15 la Timișoara.

Sursa foto: alongdustyroads.com, inntravel.co.uk, lonelyplanet.com, minicalatorii.ro, discoveritaly.alitalia.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.