Oraşe dispărute (IV) – Memphis
Orase pierdute, orase uitate, orase disparute… Orasele antice uitate de vreme au facut deliciul publicului in secolul al XIX-lea. Oamenii si vanatorii de comori au cautat El Dorado, Lumea Ascunsa sau alte orase fanteziste. Unii au mers atat de departe incat au inventat astfel de orase-utopii. Fanteziste, demne de filmele SF ale vremii sau chiar avangardiste, acestea au intruchipat dorinta omului de a face parte din istorie.
Memphis
Fondat în anul 3.000 î.e.n., Memphis a fost capitala Egiptului antic şi a servit ca un centru administrativ pentru sute de ani. Se spune că Memphis a avut chiar şi 30.000 de locuitori, primind astfel titlul de cel mai mare oraş al antichităţii. Este orasul legendar al lui Menes, regele care a unit Egiptul de Sus si Egiptul de Jos.
La început, Memphis a fost mult mai probabil o fortareata din care Menes controla rutele terestre si de aparare dintre Egiptul de Sus si Delta. Incepand cu a treia dinastie, de la Saqqara, a devenit un oras considerabil. A cazut succesiv prada unor popoare precum cele din Nubia, Asiria, Persia si Macedonia sub Alexandru cel Mare.
Importanta sa ca un centru religios a fost subminata de cresterea puterii crestinismului si apoi a Islamului. Acesta a fost abandonat dupa cucerirea musulmana din Egipt în 640 AD. Printre impunatoarele sale ruine se numara marele templu al lui Ptah, palate regale si o statuie colosala a lui Ramses al II-lea. În apropiere sunt piramidele din Saqqara.