Nu aruncaţi legumele moi din frigier! Le puteţi salva şi folosi. Iată cum – Banat FM

De câte ori nu ai aruncat legumele din frigider pentru că s-au înmuiat şi ai avut impresia că nu ai ce să mai faci cu ele? Înainte de a te îndrepta spre coşul de gunoi, gândeşte-te că poţi salva o parte din aceste legume. Iată câteva sfaturi care îţi pot fi de folos.

Ţelina, morcovii, pătrunjelul, păstrârnacul sau ridichiile încep să se deshidrateze dacă sunt ţinute în frigider o perioadă mai lungă de timp. Din momentul în care sunt culese, apa începe să se evapore, făcându-le din ce în ce mai moi. Nu putem să contracarăm acest proces decât folosind tot apă. Este suficient să le tăiaţi vârfurile şi să le puneţi într-un bol cu apă rece timp de 30 de minute. Trebuie să faceţi acest lucru înainte să înceapă să mucegăiască.

Acelaşi proces de deshidratare este valabil şi în cazul legumelor cu frunze verzi. Dacă ajung să aibă mucegai şi să devină vâscoase, atunci gunoiul este drumul cel mai sigur de urmat. Dacă însă nu au ajuns în acest stadiu, este suficient să le puneţi într-un vas cu apă rece şi să le lăsaţi acolo până când se revigorează.

De interes:  Început de an cu temperaturi de primăvară. Unde se vor înregistra 18 grade

Dacă nu aveţi timp de trucuri, nu vă panicaţi. Există soluţii care vă permit să le folosiţi aşa moi cum sunt. Sunt perfecte pentru supe sau tocăniţe, mai ales dacă adăugaţi şi câteva ierburi aromatice. Legumele mai moi precum broccoli sau conopidă pot fi transformate în supă cremă sau piure. Oricare dintre legume pot fi puse într-un blender şi transformate în smoothie. O altă variantă pentru morcovi sau păstârnac este să îi stropiţi cu puţin ulei, sare şi piper şi să-i lăsaţi la cuptor câteva minute. Nimeni nu va ştii că erau moi atunci când i-aţi scos din frigider.

Dacă vrei să păstrezi prospeţimea fructelor şi legumelor mai mult timp şi să nu ţi se mai strice în frigider iată câteva secrete de stocare dezvăluite de experţii britanici din industria alimentară pentru publicaţia Daily Mail. În felul acesta vei scăpa de surprizele neplăcute din momentul în care deschizi frigiderul, vrând să găteşti ceva, şi descoperi că ţi s-a stricat materia primă sau ţi s-a ofilit salata.

Frunzele de salată se desprind întâi, se stropesc cu apă rece şi apoi se depozitează într-un bol. Deasupra lor puneţi un şerveţel sau prosop de bucătărie şi închideţi bolul cu folie de plastic. Hârtia absoarbe treptat umezeala şi frunzele rămân proaspete.
Secretul păstrării usturoiului constă în ferirea acestuia de razele soarelui. Puneţi usturoiul sau ceapa într-un coş de bambus care are capac. Întunericul le împiedică să înflorească. Aveţi grijă să fie depozitate într-un loc cu răcoare.

De interes:  Bilet pentru prima zi de Untold și bonusuri pentru cei donează sânge în weekend la Timișoara

Toată lumea ţine asparagusul direct în sertarul pentru legume. Greşit. El trebuie depozitat într-un pahar, cu doi centimetri de apă pe fund. În felul acesta rămâne hidratat, îşi păstrează gustul, rezistă mai mult timp şi rămâne proaspăt.

Vrei să ţii ceapa verde mai mult timp? Taie-o în rondele şi depoziteaz-o într-o sticlă de apă plată din plastic. În felul acesta poţi sta liniştit că nu se usucă şi îşi păstrează gustul mai mult timp. Conţinutul e ideal pentru rasol sau sosuri.

Verdeaţa face ciorba gustoasă. Pentru a păstra mai bine mărarul, pătrunjelul, păstârnacul sau leuşteanul tăiaţi-le mărunt, amestecaţi-le cu apă şi puneţi-le apoi în forma pentru gheaţă. Băgaţi-le la congelator şi când veţi găti veţi simţi diferenţa.

Nu contează dacă sunt mere sau pere, ambele se păstrează mai bine dacă stau lângă cartofi. Trebuie să aveţi grijă ca punga să asigure ventilarea conţinutului şi să fie depozitată într-un loc uscat şi răcoros. Cartofii nu vor încolţi datorită gazelor emise de mere.

De interes:  Cine-i șefu’-ntr-o relatie – Banat FM sound factory

Morcovii se păstrează mai bine dacă sunt cojiţi înainte şi apoi „înveliţi” complet într-o folie de aluminiu. Scoateţi tot oxigenul din ambalaj. Acelaşi sistem se poate aplica şi la păstrarea ţelinei. Experţii spun că poate fi folosită şi o pungă cu închidere.

Nu spăla fructele de pădure decât cu puţin timp înainte de a le mânca. Umezeala le păleşte gustul şi le înmoaie. Se recomandă păstrarea lor în congelator, într-un bol de plastic fără capac. Veţi simţi intensitatea gustului atunci când le veţi mânca.

Tăiaţi frunzele ananasului şi ţineţi-l în frigider, cu fundu-n sus. Pe timpul transportului, toată zeama dulce din el s-a mutat în partea inferioară. Atenţie însă, o dată la două zile ananasul trebuie răsturnat.

Scăpaţi de coşmarul petelor maronii de pe coaja bananelor! Ţineţi mănunchiul de banane compact şi înveliţi-l integral într-o folie de plastic. Ferite de oxigen şi lumina soarelui, bananele vor sta proaspete mai mult timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.