A început toamna astronomică – Banat FM

Sezonul de toamnă 2019 a început astăzi și la nivel astronomic, odată cu echinocțiul, care oficial se înregistrează pe 23 septembrie, la ora 10:50. Începând din acest moment, ziua (orele de lumină) se micșorează în emisfera nordică, iar noaptea începe să crească, urmând ca durata de întuneric să ajungă la maximum la solstițiul de iarnă.

În acest interval, se va trece la ora de iarnă, care este ora standard. La echinocțiul de toamnă, ca și la cel de primăvară, ziua este egală cu noaptea, în sensul că orele de lumină sunt tot atâtea câte cele de întuneric, în orice loc de pe Pământ. De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată din cauza faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De la introducerea calendarului gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

De interes:  Biorezonanță, aromaterapie și terapii complementare în Timișoara

Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe” care, la rândul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – egal şi „nox, noctis” – noapte. Dacă în emisfera nordică începe toamna, în emisfera sudică fenomenele se întâmplă invers și începe primăvara astronomică. În regiunile polare din emisfera nordică, începe lunga noapte polară, iar în cea sudică începe ziua polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni. La data de 23 septembrie, din punct de vedere astrologic, se face trecerea în semnul zodiacal Balanţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.