Anul 2020 a scos la lumină probleme mai vechi legate de condițiile de muncă ale muncitorilor sezonieri din Germania.

Nu mai este un secret că tot mai mulți români pleacă din țară pentru a munci ca sezonieri în Germania. Salariile mai mari îi motivează pe concetățenii noștri să facă această alegere. Asta și ideea că ar putea duce un trai mai bun cu banii câștigați în altă țară.

Deși salariile în Germania sunt considerabil mai mari decât în Romania; salariul minim în Germania fiind de 9,35 €/ora, putând ajunge în unele domenii până la 11,35 €/ora, condițiile de muncă nu sunt cele mai bune, dar asta nu este o noutate. De-a lungul timpului s-a pus în discuție această temă, dar nu s-au luat măsuri în această direcție.

În contextul apariției primelor cazuri de infectare cu noul virus în fermele din Germania, autoritățile au descoperit nereguli în ceea ce privește măsurile de cazare și igienă.

Pentru a preveni răspândirea virusului, autoritățile au fost nevoite să ia diverse măsuri de protecție. A fost întocmit un nou set de reguli pe care atât muncitorii cât și angajatorii trebuie să le respecte. Aceste reguli sunt aplicabile până la sfârșitul acestui an, cu posibilitatea de a fi prelungite și anul viitor.

Vestea bună este că angajații vor beneficia de condiții de cazare mai bune.

Spațiile comune precum bucătăriile sau grupurile sanitare vor fi modernizate și igienizate.

Pe lângă acest lucru și numărul persoanelor cazate în spațiile de dormit va trebui redus tocmai pentru a împiedica răspândirea virusului.

Angajatorii fermieri sunt responsabili cu respectarea normelor standard de protecție a muncii și sănătății în fermele lor, inclusiv în spațiile de cazare.

Este de datoria angajatorului și să verifice în mod constant dacă sunt respectate condițiile de distanțare socială.

O altă veste bună este că fiecare angajat va beneficia de asigurare de sănătate. Înainte de a pleca în Germania, angajatorul este obligat să trimită angajatului spre semnare contractul de muncă și eventual un contract privind costurile adiacente pe care urmează să le suporte.

Schimbări legislative au apărut și în domeniul prelucrării cărnii. După ce în cateva abatoare din Germania au apărut focare de infectare cu noul virus, Parlamentul a elaborate un proiect de lege care are ca scop interzicerea subcontractării în acest domeniu.

Principala modificare pe care acest proiect de lege o vizează este interzicerea subcontractării muncitorilor. Astfel, muncitorii trebuie să fie angajați direct de abatoare, excluzând firmele de intermediere și recrutare.

Autoritățile speră ca până la sfârșitul acestui an situația să fie reglementată în conformitate cu legea.

În ceea ce privește măsurile de cazare, se are în vedere construirea de spații de cazare pentru muncitori în zone apropiate abatoarelor. La construirea acestor spații trebuie să se țină cont de măsurile de igienă și supraveghere impuse de stat.

A fost propus și pontajul electronic. În acest fel ar putea să fie eliminate abuzurile pe care unii angajatori le făceau, obligând angajații să lucreze mai mult decât este prevăzut în contractul de muncă sau legislația muncii.

Măsurile propuse de stat sunt privite cu mult interes din partea angajațiilor și nu numai.

Frank Gantert, avocat german care își desfășoară activitatea în cadrul unei firme al cărui obiect de activitate este recuperarea drepturilor bănești, este de părere că: „ Muncitorii români aveau nevoie de aceste măsuri, în condițiile în care tot mai mulți români pleacă la muncă în Germania, iar condițiile de muncă nu sunt cele mai bune. Pandemia provocată de acest virus a readus în discuție acest subiect, dar sper ca de această dată multe dintre probleme să fie rezolvate. Cred că pentru a rezolva aceste probleme este nevoie de coordonare și colaborare permanentă între cele două state. Acțiunea trebuie să fie din ambele state, Germania trebuie să acorde asistență cât mai rapidă pentru persoanele aflate în aceste situații, iar România trebuie să-și coordoneze acțiunile cu cele ale Gemaniei”

În prezent cele două state implicate, România și Germania, colaborează pentru a se asigura că aceste măsuri sunt respectate. Germania a înăsprit controalele la fermele și abatoarele de pe teritorului statului, iar pe plan local, România derulează campanii de informare cu privire la riscurile la care se expun în cazul nerespectării măsurilor de distanțare socială.

Pe blogul MIGRO.RO găsiți informații actualizate și utile legate de munca în străinătate și noutățile din acest domeniu.

De interes:  Programul ”Tomata” va continua și în acest an. Sprijinul pentru agricultori va fi extins

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.