Ministrul Angel Tîlvăr, semnal de alarmă despre zona de conflict din Marea Neagră

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, confirmă pericolul pentru România a războiului de la graniță, declanșat de Rusia în Ucraina. 

Angel Tîlvăr, despre războiul Rusiei în Ucraina: A transformat o parte a Mării Negre într-o zonă de conflict

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au participat marți, 1 august, la ceremonia dedicată împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer (RSA) „General Nicolae Dăscălescu”.

Rachetele lansate de navele de luptă ruseşti vizează şi obiective aflate foarte aproape de România, a afirmat, marţi, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, care a participat la ceremonia dedicată împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer (RSA) „General Nicolae Dăscălescu”.

„Acest război a transformat o parte a Mării Negre într-o zonă de conflict. Rachetele lansate de navele de luptă ruseşti lovesc oraşe şi elemente de infrastructură civilă în Ucraina, ucigând oameni nevinovaţi şi punând în pericol milioane de cetăţeni ucraineni. Am văzut recent că aceste lovituri vizează şi obiective aflate foarte aproape de România, iar dumneavoastră, ca rachetişti antiaerieni, înţelegeţi foarte bine natura acestor riscuri”, a transmis ministrul Apărării Naţionale.

Angel Tălvăr a subliniat că ţara noastră este parte a celei mai puternice alianţe politico-militare din lume, iar acest statut oferă „cele mai importante” garanţii de securitate din întreaga noastră istorie.

De interes:  Țigări de contrabandă descoperite de jandarmi

„Experienţa dramatică a Ucrainei ne arată şi că apărarea începe de acasă”, a mai spus ministrul Apărării.

 

 

Angel Tîlvăr, despre programele de modernizare a Forțelor Aeriene Române

Angel Tîlvăr a vorbit despre programele de modernizare care se derulează în domeniul apărării antiaeriene, precum şi pe cele aflate în pregătire.

„În acest an, am finalizat prima etapă a dotării Forţelor Aeriene Române cu sisteme de rachete sol-aer cu bătaie Patriot. Cele patru sisteme care au intrat deja în dotarea Regimentului 74 Patriot aduc României un plus important de securitate a spaţiului aerian. Sunt şi alte programe importante în acest domeniu pe care le avem în pregătire, cum ar fi programul SHORAD-VSHORAD, dar şi alte investiţii în tehnică şi tehnologie de ultimă generaţie. Acestea vor asigura României nivelul de apărare pe care îl merită şi de care are atâta nevoie, mai ales în actualul context de securitate”, a declarat Angel Tălvăr, potrivit comunicatului MApN.

Generalul Daniel Petrescu a transmis militarilor că marea unitate de rachete sol-aer reprezintă o capacitate operaţională esenţială în arhitectura defensivă naţională.

De interes:  Restricții rutiere din cauza valului de caniculă 

„Cu toţii apreciem abnegaţia profesională şi sacrificiul de natură personală al celor care, de-a lungul celor cinci decenii, au participat la aplicaţii solicitante, în principal în poligonul Capu Midia”, a spus şeful Apărării.

În semn de apreciere pentru serviciile militare importante aduse României, Drapelul de Luptă al marii unităţi a fost decorat, prin decret prezidenţial, cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofiţer cu însemn de pace, pentru militari.

La ceremonia dedicată împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer (RSA) „General Nicolae Dăscălescu”, în semn de apreciere pentru serviciile militare importante aduse României, Drapelul de Luptă al marii unități a fost decorat, prin decret prezidențial, cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofițer cu însemn de pace, pentru militari.

Ministrul apărării naționale le-a mulţumit tuturor militarilor care și-au împletit, în aceste cinci decenii, destinul profesional cu Brigada 1 Rachete Sol-Aer și a declarat că este extrem de încântat de faptul că mulți dintre rezerviști au fost prezenți la ceremonie pentru a se bucura, împreună cu mai tinerii lor camarazi, de această sărbătoare.  

De interes:  Mâine o să am raportul complet de la Ministerul Muncii

Angel Tîlvăr și-a exprimat aprecierea pentru profesionalismul cu care rachetiștii Brigăzii 1 RSA îşi fac datoria şi pentru liniştea pe care, alături de ceilalţi militari, o asigură românilor în contextul uneia dintre cele mai complicate situații geopolitice din Europa, de după cel de-Al Doilea Război Mondial – războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

* * *

Prima mare unitate de Rachete Antiaeriene a Armatei României, denumită iniţial Brigada 1 Rachete Antiaeriene, a fost instituită în 1973, prin contopirea Regimentelor 18 şi 19 Rachete Antiaeriene, ca parte integrantă a Comandamentului Apărării Antiaeriene a Teritoriului.

În anul 1995, marea unitate s-a transformat în Brigada 1 Rachete Antiaeriene Mixtă, odată cu luarea în subordine a divizioanelor de rachete antiaeriene şi a unui divizion tehnic Neva, iar trei ani mai târziu subunităţile echipate cu rachete „Neva” au ieşit din subordinea brigăzii, ceea ce a dus la schimbarea denumirii în Brigada 1 Rachete Antiaeriene.

Actuala denumire, cea de Brigada 1 Rachete Sol-Aer, a fost stabilită la 1 septembrie 2001.

Începând cu anul 2012, Brigada 1 Rachete Sol-Aer execută Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană sub comandă naţională, în cadrul Forţelor Aeriene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.