Metode de foraje puțuri

În timpul construcției și amenajării propriei case, proprietarul se confruntă cu multe sarcini dificile, pentru că în casa lui își dorește să facă totul la cel mai înalt nivel. În special, problema aprovizionării cu apă la domiciliu, este adesea cea mai acută. Forajul puțurilor de apă este un proces destul de laborios și dificil din punct de vedere tehnic, care necesită o planificare atentă, cercetare și execuția tehnică competentă. Lucrările de foraje puturi sunt compuse din mai multe etape. În primul rând, se lucrează la sol pentru a selecta cea mai optimă locație pentru amplasarea puțului. Mai departe, se pregătește documentația tehnică și începe procesul de forare și instalare a puțului. Nu în toate zonele există posibilitatea de a aduce apă în casă, iar calitatea apei de la robinet lasă de multe ori mult de dorit. Prin urmare, pentru furnizarea apei într-o casă de la țară sunt necesare foraje puțuri.

Metode de foraje de puțuri

Forajul puțurilor se face în multe feluri. Metoda de rotație este cea mai utilizată pe scară largă, dar există și altele: șoc, vibrații și hidraulice. Metoda optimă de foraje puturi este selectată ținând cont de caracteristicile geologice ale sitului și de obiectivul specific. Iată care sunt principalele metode de foraje puțuri:

  • Rotațional. Este considerată o opțiune eficientă și este utilizată pentru furnizarea de apă în casele private. Fântânile de nisip sunt forate cu un șurub (până la 50 de metri), iar cele arteziene sunt forate cu un con, care este potrivit pentru lucrul în roci dure.

  • Şoc. Permite forarea de puțuri de până la 250 de metri.

  • Vibratoare. Permite foraje puțuri în roci moi. Forajul se realizează prin transmiterea vibrațiilor la instrumentul de lucru. La o adâncime de peste 35 de metri, această metodă devine ineficientă.

  • Termic. Se remarcă printr-o bună eficiență și datorită acestui lucru, este utilizată în cariere pentru extracția mineralelor.

  • Hidraulic. Are un cost redus, deci este potrivit pentru crearea de puțuri mici în solurile moi. Distructibilitatea rocii se datorează influenței fluxului de apă furnizat sub presiune.

Există, de asemenea, metode combinate de foraje puțuri utilizate în cazuri complexe. La rândul lor sunt utilizate diferite instrumente de lucru – în funcție de obiectivele specifice.

Tehnologia de foraje puțuri de apă

Puțurile de apă pentru case private sunt forate utilizând diferite metode. Există 3 metode de foraj:

Shock-frânghie. Este considerat învechit, imperfect și lent, de aceea este folosit pentru puțuri mici. 

Auger. Cea mai populară opțiune pentru crearea de puțuri de nisip. Este realizat cu o instalație de dimensiuni mici. Această metodă are și un preț rezonabil, motiv pentru care este populară în rândul proprietarilor de case.

Rotativ. Este utilizată pentru a crea puțuri de apă adâncă (arteziene). Instalația de de foraj productivă permite forajul până la o adâncime de 200 de metri. Mai mult, se poate executa în orice condiții, deoarece nici bolovanii, nici rocile dure nu sunt un obstacol pentru această metodă. Categoric cea mai bună metodă este cea rotativă. Aceasta este o metodă universală care este potrivită pentru forarea oricărui puț. Dar și cea mai scumpă. 

De interes:  Keratoconus - ce este?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.