Ați auzit cu singuranță de melatonină ca fiind responsabilă pentru un somn odihnitor. Suplimentele cu melatonină sunt din ce în ce mai comune și se pot găsi în diferite dozaje. Nu toată lumea înțelege exact ce este melatonina și ce face ea, dar mai ales de ce avem nevoie de ea. De asemenea, mulți dintre noi nu cunosc metodele prin care putem, în mod natural, să sporim producția de melatonină a corpului.
Melatonina este un hormon pe care corpul nostru îl produce în mod natural. Scopul principal al melatoninei este să regleze ciclurile de somn. Întunericul este cel ce cauzează ca glanda pineală să prducă melatonină, dând semnalul corpului că este timpul pentru somn. Lumina scade producția și semnalează corpului faptul că trebuie să se trezească. Anumite persoane ce au tulburări în timpul somnului sau nu pot dormi au nivele scăzute de melatonină.
Melatonina se poate administra și pe cale orală, în cazul în care persoanele suferă de insomnii sau alte tulburări ce îi deranjează somnul. Este eficientă, reducând timpul necesar pentru a adormi și îmbunătățind calitatea somnului per total. A fost utilizată eficient chiar și timp de 2 ani de către anumite persoane, însă, după stoparea tratamentului, problemele legate de somn au revenit. Există anumite efecte secundare ce pot să apară în timpul utilizării îndelungate, precum: dureri de cap, depresii scurte, somnolență pe timpul zilei, amețeală, crampe stomacale și iritabilitate. Este recomandat să nu conduceți sau să utilizați orice tip de mașină sau vehicul timp de 4 sau 5 ore după ce ați luat melatonină. Există mai multe medicamente ce pot interacționa cu melatonina, deci este necesar să consultați un medic sau prospectul înainte de a o administra.
Melatonina poate fi administrată în doze de la 0.3 la 5 mg, ca și supliment de sine stătător sau în combinație cu alte plante sau substanțe ce influențează somnul. Pentru persoanele ce au probleme în a adormi, se pot administra între 0.3 și 5 mg de melatonină timp de 9 luni. Pentru cei ce au tulburări de somn din cauza unor medicamente pentru tensiune, se pot administra 2.5 mg zilnic, timp de 4 săptămâni, sau doze unice de 5 mg. Pentru persoanele ce suferă de endometrioză, se pot administra 10 mg de melatonină zilnic, timp de 8 săptămâni. În funcție de fiecare persoană în parte, dozajul poate să difere, de aceea este indicat să consultați un medic.
Putem să creștem porducția de melatonină a corpului, făcând mici schimbări în rutina noastră. În primul rând, ar trebui să avem un program de somn prestabilit și să încercăm să îl menținem chiar și în weekend-uri. Corpul nostru reacționează foarte bine la rutină. Apoi, trebuie să creștem expunerea la lumina soarelui în timpul zilei, iar cu cel puțin o jumătate de oră (2-3 ore ar fi ideal) înainte de somn, trebuie să oprim sau să limităm orice sursă de lumină albastră, precum telefoane, tablete, calculatoare sau televizor. Putem să începem să consumăm și alimente bogate în triptofan, precum migdalele, ovăzul, curcan, pui sau brânză cottage.