Marea Britanie a trecut la raționalizarea uleiului. Ucraina era principalul furnizor

Marile hipermarketuri din Marea Britanie au trecut la raționalizarea uleiului de floarea-soarelui, în condițiile în care cele mai mari cantități erau importate din Ucraina. Unii retaileri au raționalizat și alte tipuri de uleiuri des folosite, cum ar fi cel de măsline sau cel de rapiță.

Tesco a impus o limită de 3 sticle de ulei/client, în timp ce Waitrose și Morrisons vând doar câte 2 sticle, potrivit BBC, citat de Realitatea Financiară.

Reprezentanții din retail au afirmat că este vorba de o restricție temporară, astfel încât produsul „să ajungă pentru toți consumatorii”.

La scurt timp a fost limitată și vânzarea pentru uleiurile de măsline și rapiță, pentru că cererea a crescut spectaculos, în absența uleiului de floarea-soarelui.

Potrivit oficiului de statistică britanic, prețul uleiului de gătit a crescut cu 7% de la declanșarea conflictului din Ucraina, iar datele publicate la mijlocul lunii aprilie indică o scumpire cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Chiar și așa, un litru de ulei de floarea-soarelui este mai ieftin în Marea Britanie decât în România, cu toate că țara noastră este cel mai mai producător de floarea-soarelui din UE.

De interes:  România „explozivă”. Peste o mie de butelii cu gaz periculos, care ar fi trebuit să ajungă la Brașov, oprite la graniță de Garda de Mediu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.