Connect with us

Locale

CHECK-IN. Bucureștenii respiră aer din ce în ce mai poluat

Publicat

pe

Bucureștenii respiră aer mai poluat decât în Bangladesh. Sondele care verifică periodic cantitățile de pulberi și gaze toxice din aer detecteză aproape săptămânal depășiri ale normelor în vigoare. Ce e de făcut și cine ar trebui să se sesizeze ne spune Ana Maria Păcuraru, la Check-in. 

Platforma pentru măsurarea calităţii aerului din Bucureşti Aerlive.ro a indicat la începutul săptămânii un nivel „foarte ridicat” al poluării, în special în zonele Piaţa Sudului, Libertăţii, Băneasa Nord și Romexpo. În toate aceste zone s-a atins nivelul roșu. Pe lângă zonele menţionate, întreaga parte centrală a Capitalei s-a apropiat de valorile maxime în privința concentrației de particule periculoase pentru sănătatea populației. 

Ultima poluare majora în Capitală a avut lor în noaptea de Crăciun. În Otopeni, indicele de calitate a aerului a ajuns la 173, în timp ce media poluarii din Bangladesh, cea mai poluată ţară din lume, a fost în 2019 de 165. Bucureștenii știu că stau într-unul dintre cele mai poluate orașe din lume. 

De interes:  Bilanț coronavirus 29 martie: 4.276 cazuri noi și 45 decese

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa și se află în proces de infringement cu Comisia Europeană pentru depășiri constante ale cantităților de particule fine în mișcare aflate în aer (PM10, PM2,5), dar și pentru incapacitatea de a monitoriza calitatea aerului conform legii.

Principalele cauze ale poluarii atmosferice în București sunt traficul rutier cu peste 2 milioane de mașini aflate zilnic pe străzile Capitalei, șantierele ce nu respectă normele de poluare și lipsa acută a spațiilor verzi. Bucurestiul a devenit cea mai aglomerata si poluată capitala europeana. Una dintre cauze este lipsa unui serviciu de transport public de calitate dar și lipsa unei șosele de centură funcționale.

Astăzi, este mai rentabil să traversezi orașul decât să alegi ruta ocolitoare cârpită și extrem de aglomerată. O altă cauză este numărul mare de rable de pe șosele. 2017 a fost anul cu cele mai multe mașini second-hand înmatriculate vreodată, peste 520 000. A fost totodată și anul eliminării timbrului de mediu.

De interes:  Rezultate parțiale alegeri locale 2020. HARTA PREȘEDINȚILOR consiliilor județene

Efectele incompetenței autorităților de a găsi soluții legislative se simt în numărul mare de decese. Poluarea aerului omoara de 10 ori mai multi romani decat accidentele rutiere, potrivit datelor de la Agenția Europeană de mediu. 

Ana Maria Păcuraru dau Check In pe harta problemelor pe care autoritățile nu le văd sau nu vor să le vadă. Poate așa vor ști măcar de unde să se apuce. Dacă aveți sugestii, scrieți-ne pe adresa [email protected] și ne vom deplasa să semnalăm problema celor care trebuie să găsească solutiile. 

Sursa: realitatea.net

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Locale

Americanii vor să cumpere TikTok

Publicat

pe

Cu doar 10 zile înainte ca interdicția americană asupra TikTok să intre în vigoare, grupul de susținere a internetului Project Liberty al omului de afaceri Frank McCourt a anunțat joi că a înaintat o propunere de cumpărare a site-ului de socializare de la compania chineză de tehnologie ByteDance.

Project Liberty și partenerii săi, cunoscuți sub numele de „The People’s Bid for TikTok”, ar restructura aplicația pentru a exista pe o platformă deținută de americani și pentru a prioritiza siguranța digitală a utilizatorilor, se arată într-o declarație a proiectului, conform CNBC.

„Am înaintat o propunere către ByteDance pentru a realiza viziunea Project Liberty pentru o TikTok reimaginată – una construită pe o stivă tehnologică de origine americană care pune oamenii pe primul loc”, a declarat McCourt, fondatorul Project Liberty, în declarație. „Prin menținerea în viață a platformei fără a se baza pe algoritmul TikTok actual și prin evitarea unei interdicții, milioane de americani pot continua să se bucure de platformă.”

Un purtător de cuvânt al Project Liberty a declarat că grupul nu dezvăluie termenii financiari ai ofertei, dar a confirmat că ByteDance a primit propunerea.

De interes:  Rezultate parțiale alegeri locale 2020. HARTA PREȘEDINȚILOR consiliilor județene

Curtea Supremă va audia vineri argumentele orale privind interdicția, care a fost promulgată de președintele Joe Biden în aprilie anul trecut. ByteDance a refuzat în mod repetat să vândă TikTok și a contestat legislația pe baza Primului Amendament.

Cazul a trecut prin sistemul judiciar. Cel mai recent, Curtea de Apel a SUA pentru Circuitul Districtului Columbia s-a pronunțat în favoarea legii la 6 decembrie, scriind că justificările de securitate națională ale guvernului pentru interdicție au fost suficient de convingătoare.

Într-un dosar depus la tribunal la 9 decembrie, TikTok a declarat că interdicția ar costa micile întreprinderi și creatorii de rețele sociale din SUA 1,3 miliarde de dolari în venituri și câștiguri într-o singură lună și că peste 7 milioane de utilizatori americani fac afaceri pe TikTok.

Interdicția, cunoscută sub numele de Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act, interzice distribuirea și întreținerea aplicației atât timp cât aceasta se află sub proprietate chineză.

People’s Bid for TikTok vizează migrarea TikTok către o platformă open-source care să permită utilizatorilor un control mai mare asupra datelor lor, ca parte a misiunii Project Liberty de a construi un internet cu mai multă putere pentru utilizatori.

De interes:  Vești bune pentru întreaga omenire: UE a aprobat un nou medicament împotriva COVID

Inițiativa are ca parteneri grupul bancar de investiții Guggenheim Securities și firma de avocatură Kirkland & Ellis. Printre susținătorii săi se numără susținători ai siguranței digitale, investitorul Kevin O’Leary și inventatorul World Wide Web, Tim Berners-Lee.

Citeste in continuare

Locale

Vom putea personaliza fotografiile și mesajele

Publicat

pe

WhatsApp lansează noi funcții creative care transformă modul în care utilizatorii pot personaliza fotografiile și mesajele. Meta, compania care deține aplicația, a anunțat trei actualizări majore pentru început de 2025, informează Mediafax.

Prima noutate este folosirea realității augmentate (AR) pentru editarea fotografiilor și videoclipurilor. Utilizatorii pot acum să corecteze imperfecțiunile faciale, să adauge machiaj virtual sau să insereze elemente decorative direct în aplicație.

A doua funcție permite crearea de stickere personalizate din selfie-uri. Procesul este simplu: utilizatorul accesează meniul de stickere, apasă pe „Creați”, face un selfie, iar stickerul rezultat poate fi salvat și trimis contactelor. În plus, pachetele de stickere pot fi acum distribuite direct în conversații.

A treia actualizare simplifică modul în care reacționăm la mesaje. În loc să ținem apăsat pe un mesaj pentru a afișa bara de emoji, acum este suficient să dăm dublu-click. Deși pare o schimbare minoră, economisește timp pentru utilizatorii activi.

Aceste noi funcții se adaugă altor actualizări recente, precum scanarea documentelor, crearea de ciorne pentru mesaje și transcrierea automată a mesajelor vocale în text, notează TF1.

De interes:  Accident: s-au ciocnit un autoturism și un TIR

Citeste in continuare

Locale

Concedierile se fac ca statul să fie mai eficient

Publicat

pe

Raluca Turcan intervine în scandalul concedierilor de la Senat. Turcan îl apără pe Ilie Bolojan și spune că acesta vrea un stat mai eficient.

Deputatul PNL Raluca Turcan, fost ministru al Culturii, afirmă joi că lupta pe care preşedintele Senatului, liderul PNL Ilie Bolojan o duce pentru reducerea cheltuielilor statului nu este împotriva oamenilor din sistemul public, ci pentru ca statul să fie mai eficient, economia privată să funcţioneze pentru a duce greul şi angajaţii din mediul privat să aibă locuri de muncă şi să fie plătite mai bine.

”Lupta pe care Ilie Bolojan o duce pentru reducerea cheltuielilor statului nu este împotriva oamenilor din sistemul public, ci pentru ca statul să fie mai eficient, economia privată să funcţioneze pentru a duce greul şi angajaţii din mediul privat să aibă locuri de muncă, iar acestea să fie mai bine plătite”, spune Turcan într-o postare pe Facebook.

Ea arată că, în decembrie 2024, la stat aveam 1,3 milioane de angajaţi şi eram pe locul 4 în Uniunea Europeană în privinţa cheltuielilor cu angajaţii din sistemul bugetar, cu o alocare de 21,7% din buget.

De interes:  Ce ascunde Arafat în ancheta exploziei de la Crevedia – Un angajat al stației GPL îl contrazie

”Pe de altă parte, 4,2 milioane de oameni lucrează în mediul privat (foarte puţini vorbesc despre ei) şi circa 1,2 milioane de firme duc greul economiei. Pentru ca angajaţii din domeniul privat să aibă locuri de muncă mai bine plătite, angajatorii au nevoie de un cadru fiscal predictibil, stimulativ, astfel încât să ajungem inclusiv la o reducere a contribuţiei pe muncă”, subliniază Turcan.

Ea mai afirmă că la poza economiei româneşti, contribuţia pe muncă poate fi scăzută cu 1%, fără să fie afectat echilibrul economic, dacă se creează 100.000 de noi locuri de muncă.

”Aşa ar trebui aşezată strategia economică a României inclusiv pe componenta reformei bugetare. Prin urmare, reaşezarea sistemului public este despre servicii mai bune”, menţionează Raluca Turcan, fost ministru al Culturii.

Citeste in continuare

ȘTIRI NOI

Ce trebuie sa stiiacum 10 hours

În 2024, O.B.A Different by Luxury a finalizat trei proiecte rezidențiale și a început lucrările la alte două. Bogdan Alexandru Onea: „Privim cu optimism oportunitățile oferite de acest an”

Dezvoltatorul imobiliar O.B.A Different by Luxury, cunoscut pe piața locală pentru proiectele sale exclusiviste, cu un deosebit potențial investițional, a încheiat...

Politicaacum 21 hours

MAREA UNIRE A NEAMULUI, ÎN ZI DE MARE SĂRBĂTOARE. CĂLIN GEORGESCU VA FI ALĂTURI DE POPORUL ROMÂN: MII DE OAMENI, DIN NOU ÎN STRADĂ

  Astăzi are loc cea mai mare manifestație a începutului de an. În doar câteva ore, mii de români se...

Localeacum 21 hours

Americanii vor să cumpere TikTok

Cu doar 10 zile înainte ca interdicția americană asupra TikTok să intre în vigoare, grupul de susținere a internetului Project...

Ce trebuie sa stiiacum 21 hours

Somnul tău merită ce e mai bun: perne cu puf de gâscă pentru confortul tău

Somnul este esențial pentru refacerea corpului și minții, iar calitatea acestuia depinde de mulți factori, printre care se numără și...

Ce trebuie sa stiiacum 21 hours

Te gândești la un refresh al locuinței la început de an? Iată câteva idei pentru inspirație

La început de an, fiecare dintre noi simte nevoia de schimbare, de a aduce un suflu nou în locuință și...

Ce trebuie sa stiiacum 21 hours

Apa împrăștiată în baie, cauza a 5 cele mai comune accidente

După o zi obositoare, nimic nu ne aduce liniște și relaxare ca o baie fierbinte, în care să presărăm spumant...

Localeacum 22 hours

Vom putea personaliza fotografiile și mesajele

WhatsApp lansează noi funcții creative care transformă modul în care utilizatorii pot personaliza fotografiile și mesajele. Meta, compania care deține...

Localeacum 23 hours

Concedierile se fac ca statul să fie mai eficient

Raluca Turcan intervine în scandalul concedierilor de la Senat. Turcan îl apără pe Ilie Bolojan și spune că acesta vrea...

Localeacum 24 hours

Comisia Europeană protejează ‘Jidvei’ ca denumire de origine

Comisia Europeană a aprobat o nouă indicație geografică din România. Este vorba de „Jidvei”, înregistrată ca denumire de origine protejată,...

Localeacum 1 day

Capitala, pe mâna celor care au distrus-o

Noua alianță PSD-PNL-PUSL-AUR din Consiliul General al Municipiului București este o încercare disperată a celor care au pierdut alegerile anul...

TOP ȘTIRI Bănățeanul.ro

Copyright © 2025 - BĂNĂȚEANUL.ro Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul www.banateanul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@banateanul.ro