Cartea de bucate semnată Salvador Dali a fost publicată doar o singură dată, în 1973. „Les Diners de Gala” a fost un vis împlinit pentru artistul suprarealist care a spus, pe când avea şase ani, că ar vrea să devină bucătar.

Bizara carte reuneşte 136 de reţete în 12 capitole (cel cu numărul 10 este dedicat afrodiziacelor), ilustraţiile stranii ce poartă amprenta lui Dali şi colaje create special pentru ediţia tipărită.

Lucrările de artă zugrăvesc munţi falnici de raci, scene cu accente tulburătoare de canibalism, o întâlnire neobişnuită a unei lebede cu o periuţă de dinţi într-o carcasă patiserie, dar şi autoportrete ale pictorului, în care se amestecă printre bucătări halucinanţi, în decoruri decadente, relatează thisiscolossal.com.

Dali prezintă în aceeaşi carte şi delicatesele: „Ouă de 1000 de ani”, „Cotlet de viţel umplut cu melci”, „Pateuri de broscuţe” şi „Caramele cu muguri de pin”.

Pictorul este faimos pentru petrecerile opulente pe care le organiza alături de soţia sa Gala. Seratele aveau un aer ostentativ şi teatral. Oaspeţii, mulţi dintre ei celebrităţi ale vremii, trebuiau să poarte costume excentrice şi să fie acompaniaţi de animale sălbatice care de multe ori cutreierau în voie în jurul mesei.

De interes:  MAE a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina: „Părăsiţi imediat ţara!"

În ciuda ingredientelor neobişnuite şi a metodelor de preparare, multe dintre reţetele din „Les Diners de Gala” îşi aveau originea în meniul unora dintre restaurantele de top din Paris, printre care Lasserre, La Tour d’Argent, Maxim şi Le Train Bleu.

Ca nu cumva cititorul suspicios să creadă că are în mâini o carte de bucate cu reţete dietetice, autorul oferă o notă de precauţie de la început:

„Ne-am dori să precizăm, în mod clar că, Les Diners de Gala, de la prima până la ultima reţetă, cu preceptele şi ilustraţii sale, este, în mod unic, o carte consacrată plăcerilor gustului. Nu te uita după formule dietetice aici. Vrem să ignorăm acele diagrame şi tabele în care chimia ia locul gastronomiei. În cazul în care eşti adeptul acelor dieteticieni care numără calorii, care transformă bucuria de a mânca într-o formă de pedeapsă, închide această carte de-ndată; este prea plină de viaţă, prea agresivă şi mult prea impertinentă pentru tine.”

De interes:  3 august – Banat FM

În jur de 400 de exemplare din „Les Diners de Gala” mai există astăzi. Multe dintre cărţi se vând pentru sute de dolari. Cu toate acestea, editura Taschen va reedita această carte rară pentru prima dată după 43 de ani. Editorii speră ca oamenilor să li se stimuleze astfel apetitul dalinian. Cartea este disponibilă acum pentru pre-comandă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.