Fahreta Živojinović (Alfabetul chirilic: Фахрета Живојиновић; n. 20 octombrie 1960, Tuzla, Bosnia şi Herţegovina, Iugoslavia) sau unanim cunoscută drept Lepa Brena (Alfabetul chirilic: Лепа Брена) („Frumoasa Brena”, nume de scenă dat de omul de televiziune iugoslav Milovan Ilić) este, fie şi discutabil, cea mai cunoscută şi de succes cântăreaţă din Iugoslavia anilor ’80. Deşi născută şi crescută ca musulman-bosniacă, Brena se declară a fi „iugoslavă”.

Lepa Brena a vândut treizeci de milioane de albume în lumea întreagă, ceea ce o face cea mai bine-vândută solistă din istoria Balcanilor. Împreună cu orchestra sa, Slatki greh („Dulcele păcat”), au fost printre primii care au combinat muzica populară iugoslavă tradiţională cu cea modernă, pop. Unele dintre cele mai populare piese sunt „Čačak, Čačak” (1981), „Mile voli disko” (1982), „Okrećeš mi leđa” (1986), „Sanjam” (1987), „Čik pogodi” (1990), „Dva dana” (1994), „Izdajice” (1995), „Ti si moj greh” (1996), „Ti me podsećaš na sreću“ (2000), „Uđi slobodno…“ (2008), „Pazi kome zavidiš“ (2008) dar şi multe, multe altele.

De interes:  Timișoara a ajuns la rata de infectare de 6.95 la mia de locuitori. În județ sunt locuri în care situația e chiar mai grava

A concertat pretutindeni în lume. În vara anului 1984 a susţinut un concert şi la Timişoara în faţa a peste 65.000 de spectatori pe Stadionul Dan Păltinişanu, spectacol care a născut legende (a fost ridicată pe un suport hidraulic, a stârnit isteria timişorenilor care au împânzit mai apoi oraşul cu mesaje de protest împotriva cuplului Ceauşescu etc.)

Este, în prezent, proprietara companiei muzicale Grand Production.

Lepa Brena a locuit în Novi Sad, Serbia, la începutul carierei. În 1990 s-a mutat în capitala Belgrad, iar în 1991 s-a căsătorit cu jucătorul de tenis şi omul de afaceri Slobodan Živojinović. Brena şi Boba au o casă în Coconut Creek, Pompano Beach, Florida, unde au locuit o vreme în timpul bombardamentelor NATO asupra Iugoslaviei – ceea ce a dus la o scădere semnificativă în simpatia generală a sârbilor. Are, de asemenea, o vilă în Monte Carlo şi un apartament luxos pe Fisher Island, în Florida. Lepa Brena are milioane de fani în întreaga lume. Actualmente locuieşte în Belgrad, împreună cu soţul său şi cei doi băieţi ai lor, Stefan şi Viktor. Brena vorbeşte şi cântă în dialectul ecavian al limbii sârbo-croate . Ea însăşi declară că este o „yugo-nostalgică” şi că adoră totul referitor la fosta Iugoslavie.

De interes:  Ai nevoie de un boiler? Iată cum poţi alege varianta cea mai bună

Primul concert susţinut de Lepa Brena în România a avut loc pe data de 10 august 1984, pe Stadionul 1 Mai (actualul Stadion Dan Păltinişanu) din Timişoara, în faţa unui public de peste 65.000 spectator. Atunci, Lepa Brena a făcut senzaţie cântând melodia „Zivela Jugoslavia” (Trăiască Iugoslavia), ridicată fiind de un braţ hidraulic folosit la schimbarea becurilor de pe stâlpii de iluminat. A fost cel mai mare concert din România comunistă.

La sfârşitul anului 2011 în mass-media locală din Banat s-a scris de posibilitatea ca Lepa Brena să susţină un nou concert la Timişoara. La începutul anului 2012, au început tratativele, ca mai apoi, la finalul lunii Februarie să fie anunţat oficial concertul Lepei Brena. Acesta va avea loc pe data de 15 iunie, pe Stadionul Dan Păltinişanu, locul unde, cu 28 de ani în urmă, Brena cânta în faţa a peste 65.000 de spectatori. Biletele pentru concertul din 15 iunie 2012 s-au pus în vânzare începând cu data de 8 martie. Concertul din 2012 de la Timişoara face parte din turneul de promovare a noului album al Lepei Brena, „Začarani krug”, lansat în 2011.

De interes:  Anunt Angajare

Pe data de 27 martie 2012, Lepa Brena a sosit din nou la Timişoara, după 28 de ani. Aceasta a fost prezentă la o conferinţă de presă susţinută la Hotel Timişoara. Discuţiile s-au purtat având ca subiect central concertul pe care artista urma să îl susţină în luna iunie la Timişoara, dar care a fost amânat pentru o dată neprecizată.

Lepa Brena a revenit pentru un concert în România după 30 de ani de la concertul din 1984. La 29 iunie 2014 artista a susţinut un concert la Reşiţa, în cadrul Zilelor oraşului de pe Bârzava.

Sursa: wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.