Istoria fascinanta a vinurilor romanesti si cele mai mari podgorii din Romania

vinuri romanesti

Vinurile romanesti raman in continuare o licoare nobila si plina de poezie.

Romania este unul dintre cei mai mari producatori de vin din Europa si chiar la varful clasamentului mondial (locul 13), insa dincolo de granitele tarii, numele nu are acelasi ecou ca pe piata locala. Multi consumatori de vin nu stiu prea multe despre Romania si locul sau in industria licorii lui Bacchus.

Se poate spune despre Romania ca este una dintre puterile viticole ale lumii. Avem o traditie de peste 2.000 de ani in cultivarea vitei-de-vie si am importat in timp soiuri rare si nobile, din celebrele podgorii frantuzesti. Din pacate, tara nostra mai are doar 190.000 de hectare de culturi de vita-de-vie. Spunem din pacate pentru ca, acum trei decenii, podgoriile ocupau nu mai putin de 300.000 de hectare.

Regiunile viticole din Romania se regasesc in podisul Transilvaniei, Moldova, Banat sau Dobrogea si gazduiesc 39 de podgorii. Vrancea este judetul cu cea mai mare suprafata cultivata cu vita-de-vie din tara, dar si cu cei mai multi oameni care lucreaza in industrie – 22.000 de hectare (mai mult de 10% din intreaga suprafata viticola a tarii) .

Vinurile romanesti si principalele regiunii viticole din tara

Pe teritoriul tarii noastre, plantatiile de vita-de-vie sunt raspandite in ariile care difera intre ele atat din punct de vedere climatic, cat si din punct de vedere ecopedologic – diferente date de elemente precum altitudinea, pozitia sau prezenta unor bazine de apa.

Cultivarea vitei-de-vie presupune o structura de organizare complexa, formata din regiuni viticole, centre viticole, podgorii viticole.

Principalele regiuni unde se produc vinuri romanesti :

Moldova

O regiune viticola cu traditie, in zona Moldovei de azi se cultiva vita-de-vie inca de pe vremea geto-dacilor. Vinurile romanesti produse in Moldova sunt in principal albe. Vinurile romanesti din zona Moldovei sunt pline de gratie si eleganta, acestea se disting printr-o nuanta discreta de dulceata, data de bogatia in extract si glicerol. Cele rosii, in schimb, sunt masculine, dar prietenoase si foarte echilibrate.

Muntenia

Viticultura a fost o ocupatie straveche si in Muntenia, descoperirile facute de arheologi demonstrand acest lucru. Dovezile scrise apar, ca in cazul multor altor podgorii, abia in sec al XV-lea. Cea mai cunoscuta podgorie din regiunea viticola Muntenia este Dealu Mare, unde se cultiva unele dintre cele mai aromate soiuri de vinuri romanesti rosii. De exemplu: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot sau Feteasca Neagra.

Dobrogea

In anul 1907 se plantau in Dobrogea, la Murfatlar, primele 10 hectare cu vie. Scopul principal era promovarea viticulturii in aceasta regiune a tarii. Astazi, poate cele mai renumite vinuri romanesti din tara, soiurile cultivate la Murfatlar au o aroma specifica, data de solul usor pietros, in combinatie cu o clima favorabila, calduta. Vedetele acestei regiuni sunt vinurile romanesti albe: Pinot Gris, Chardonnay, Aligoté, Sauvignon Blanc si Muscat Ottonel.

Oltenia

Regiunea viticola Oltenia prezinta poate cele mai favorabile conditii pentru cultivarea vitei-de-vie. Vorbim de pozitie geografica, structura si compozitia solului sau clima calda. Tocmai de aceea, exista dovezi care atesta cultura vitei-de-vie aici inca din secolele VII-VIII î.Hr. Dintre vinurile romanesti produse în Oltenia amintim, pe langa Tamaioasa Romaneasca, ce se cultiva in continuare, Negru de Dragasani, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra sau Sauvignon Blanc.

Transilvania

Transilvania este paradisul vinurilor romanesti albe seci. Arheologii au gasit, de altfel, obiecte care atesta cultivarea vinului in zona inca din secolul VI î.Hr., cele mai reprezentative podgorii fiind Tarnave, Alba, Sebes-Apold, Aiud, Minis-Maderat si Diosig. Printre vinurile romanesti celebre cultivate in Transilvania se numara Feteasca Alba, Feteasca Regala, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel sau Riesling Italian.

Cele mai bune vinuri romanesti le vei gasi pe Beicevrei.ro, un magazin online cu bauturi fine pentru toate gusturile.

De interes:  Impactul creditelor agricole asupra dezvoltării zonei rurale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.