Operațiile de corectare a mărimii și formei sânilor la femei au început să fie practicate la sfârșitul secolului al XIX-lea. Prima operație de instalare a implanturilor mamare a fost efectuată în Germania în 1895. S-a efectuat o intervenție chirurgicală pentru a elimina asimetria sânilor. Numărul operațiilor de mărire a sânilor cu implanturi de silicon a fost în creștere în a doua jumătate a secolului XX. La acel moment, proprietățile siliconului nu erau încă studiate temeinic și, drept urmare, multe paciente au recurs la mastectomie după ceva timp. Fără îndoială, istoria implanturilor de silicon și consecințele utilizării lor au fost deplorabile. Multă vreme au fost studiate, îndepărtate, reinstalate, interzise, permise. Astăzi, operația de mărire sâni cu implant mamar se întâmplă zi de zi. Aproape toate femeile își pot permite această operație. Implanturile cu silicon nu sunt asociate cu riscurile care erau relevante acum 50 de ani. Cele mai comune mituri despre implanturile cu silicon astăzi sunt:
Mitul numărul 1. Implantul mamar de silicon se poate rupe și poate otrăvi întregul corp.
Implanturile mamare constau dintr-un material de umplutură și un înveliș de silicon. Un gel vâscos de silicon sau o soluție salină care conține sare poate acționa ca umplutură. Chiar dacă presupunem că implantul de silicon se poate rupe, lichidul din acesta nu se va putea răspândi în tot corpul.
Gelul de silicon are așa-numita „memorie de formă”, adică ține perfect implantul chiar și după ce învelișul este deteriorat. De asemenea, trebuie amintit că, după instalare, orice implant începe să dobândească o reacție de protecție (aceasta este o reacție complet normală a corpului nostru la un corp străin). Dacă este necesar, implantul deteriorat este îndepărtat și se instalează unul nou în locul lui.
Important: riscul de rupere a implanturilor de silicon de nouă generație este practic redus la zero. Sunt foarte durabile, nu se deformează nici măcar sub influența șocului și a forței fizice.
Mitul numărul 2. Un implant mamar de silicon este o barieră în calea alăptării.
Ca urmare a multor studii, s-a dovedit că implanturile de silicon nu reprezintă un obstacol în calea alăptării complete. Odată cu instalarea corectă a implantului, funcția glandei mamare nu este perturbată. Singurul lucru este că după naștere, sânii pot avea nevoie de o corecție suplimentară.
Mitul numărul 3. Implanturile de silicon interferează cu diagnosticul glandelor mamare.
Implanturile moderne de silicon nu afectează în niciun fel fiabilitatea ecografiei și a mamografiei glandelor mamare. De asemenea, trebuie amintit că nicio intervenție chirurgicală nu se efectuează fără o examinare preliminară în faze. Indiferent dacă implanturile mamare sunt instalate sau nu, femeilor li se recomandă să facă o ecografie a glandelor mamare în fiecare an.
Mitul numărul 4. Implanturile de silicon provoacă dezvoltarea cancerului de sân.
Mii de chirurgi plastici și medici au reușit deja să-și dedice lucrările științifice acestui subiect. Nimeni nu a putut dovedi înainte că implanturile de silicon provoacă cancer. Dimpotrivă, pacientele care au trecut prin operația de mărire a sânilor cu implant de silicon își monitorizează cu atenție starea de sănătate.
Mitul numărul 5. După mărirea sânilor, apare durerea de spate.
Totul depinde de dimensiunea implanturilor. În cele mai multe cazuri, un implant nu depășește greutatea de 250-300 de grame și astfel, nu există nicio sarcină pe coloana vertebrală cu acest volum.