Invertoare fotovoltaice

invertoare fotovoltaice

Celulele fotovoltaice generează curent continuu și tensiune. Pentru ca energia produsă de acestea să fie convertită și transportată pe distanțe mari, este necesar să se utilizeze curent alternativ. Conversia curentului continuu în energie de curent alternativ, este realizată de dispozitive numite invertoare pentru panouri fotovoltaice. Cea mai importantă cerință pentru un invertor este de a avea o eficiență ridicată, care se exprimă nu numai în conversia eficientă a curentului continuu în curent alternativ, ci și în asigurarea modului optim de funcționare a modulelor fotovoltaice.

Invertoare – funcționalități

Funcționalitățile de bază pe care trebuie să le aibă fiecare invertor sunt:

Invertorul trebuie să monitorizeze automat curentul și tensiunea caracteristică șirurilor de intrare și să selecteze un punct din acesta, în care energia maximă este extrasă din module. Astfel, la diferite niveluri de radiație solară, nu vor apărea pierderi nedorite. Invertorul trebuie să convertească energia continuă recepționată în curent alternativ, cu parametri adecvați pentru transmisia în rețeaua electrică / tensiune, curent și frecvență. Dacă invertorul este proiectat să funcționeze în paralel cu rețeaua electrică, acesta trebuie să-și monitorizeze parametrii de curent (tensiune, frecvență, impedanță etc.) și, dacă se află în limite normale, începe să injecteze curent în rețea într-o formă corespunzătoare formei tensiunii (sinusoidală) și o frecvență egală cu frecvența rețelei. Schimbarea fazei între curent și tensiune trebuie să fie practic zero.

De interes:  3 BENEFICII ALE DETARTRAJULUI DE CARE NU ȘTIAȚI

Invertorul trebuie să monitorizeze o listă lungă de parametri, atât la intrare (DC), cât și la ieșire (AC). Această listă include tensiuni, curenți de funcționare, curenți de scurgere, impedanțe, puteri, rezistențe la împământare etc. Dacă oricare dintre parametrii monitorizați depășește intervalul de valori admisibil, invertorul trebuie să se deconecteze automat de la rețea și să nu mai consume energie din modulele fotovoltaice. Această funcționalitate garantează siguranța personalului de service în caz de accidente. În funcție de modul în care sunt conectate, invertoarele sunt împărțite în autonome și conectate la o rețea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.