De unde ideea asta și dorința de a vă implica, din nou, în administrația publică, de data asta locală?
SP: Am încercat împreună cu o echipă cu care colaboram de mult timp în diferite direcții să schimbăm un pic ceea ce considerăm noi că e o direcție spre turism a acestui oraș, acest oraș fiind dedicat în primul rând producției. Pe de altă parte, am văzut că există un singur candidat din partea tuturor partidelor politice și am considerat că e mult mai natural și mai corect să existe mai mulți în această competiție.
Sunt trei candidați în competiție. Domnul Ionescu se antrenează din 2016 și chiar speră de data aceasta să facă un rezultat foarte bun.
SP: Îi doresc succes, orice exercițiu pentru demografie în această direcție este o competiție, o salutăm. Ar trebui să nu fie așa de încrâncenată, nu cred că, competitorii în primul rând , au ce pierde. Cred că dezbaterea ar trebui să fie un plus consistent pentru cetățeni.
Cu atât mai mult cu cât autoritățile locale nu au exercițiul acesta, al dezbaterilor, deși legea le cam prevede. Până și ședințele de consilii locale sau județene devin ceva televizat în care punctul 1-pac, punctul 2-pac și cam așa se încheie. Dezbaterea tot pierde teren…
SP: Din câte știu eu, ședințele consiliului local, anterior desfășurării lor, au o ședință formală, legală cu reprezentanții grupurilor politice, unde se pot remedia anumite animozități pentru a scăpa de un spectacol inutil și de prost gust uneori, iar acolo dacă se înțeleg și se rezolvă amiabil, atunci mult din spectacol este stopat. Legea prevede etapa asta, nu știu mai departe. Sigur că avem o problemă cu transparența. Cred că transparența a fost doar un mesaj electoral de acum patru ani și credem că de fapt, nu există transparență aproape deloc în activitățile primăriei.
Mai exact? Unde ar trebui să fie?
SP: Mai exact în a fi mai predictibil cu dezvoltarea orașului. Am văzut că există investiții pentru oameni, ridicarea calității vieții, lucrurile se îmbunătățesc din punct de vedere al sistemului. Aceste oportunități apar oricine ar fi primarul Reșiței. Pot să fiu eu, puteți să fiți dumneavoastră, poate să fie Popa, trebuie doar să fim bine intenționați și să creem instituții specializate pe aceasta oportunitate. Cum înainte aveam un birou specializat pe întreținerea iluminării drumului, așa acum trebuie să avem un birou specializat pentru aceste lucruri. Mai departe de atât, trebuie să avem o viziune despre dezvoltarea orașului și aici noi ne depărtăm de ce soluții ne propune această administrație.
Ne depărtăm fiind vorba de partidul puterii umaniste, nu?
SP: Da, Partidul Puterii Umaniste crede că lanțul ăsta între oameni, locuitori ai orașului și turiști ar trebui să fie și investitorii și investițiile, atât private cât și ale primăriei, dar în sensul dezvoltării și aducerii de bani spre buget, nu de a aduce cheltuieli în plus pentru a întreține aceste investiții. Pentru ridicarea calității vieții, aici există școli, anvelopări de blocuri, dar noi aici vorbim de următoarea verigă, de cea de dezvoltare locală pentru că aceste fonduri nu cred ca vor fi la infinit și fără dobândă și fără rambursare.
Pe 15 Septembrie ar trebui să se înceapă școala, sunt tot felul de restricții în legătură cu școlile și cum o să se înceapă școala. Dacă ați fi astăzi primarul Reșiței, cum ați proceda? Ați da drumul la deschiderea cursurilor, la începerea unui nou an școlar, ați temporiza?
SP: Anul școlar începe atunci când vrea Ministerul Învățământului și sigur că de data asta având ca problemă COVID-ul, Ministerul Educației a propus trei scenarii de lucru, fiecare școală în parte, iar primarul împreună cu autoritatea locală trebuie să ia această decizie, în care dintre aceste scenarii se înscrie. Sigur că din nou guvernul devine laș și pasează responsabilitatea organelor locale. La fel pasează și plata cu resurse care tot el spune să le ai, dacă hotărăști să începi acest an școlar. Primarul putea să facă mult mai mult până acum, observăm cu toții că nivelul deceselor cresc, iar în această vară preocuparea administrației și nu numai în acest oraș, pentru a ține o comunitate cu un grad ridicat de dezinfecție a scăzut. Interesul de a face lucrurile astea, de a ne lupta cu COVID-ul în timp ce desfășurăm activități a lipsit aproape. Am văzut că în instituțiile publice înainte de a intra ar fi un coridor cum am văzut în alte țări în care continuă lupta zi cu zi cu covidul, de a dezinfecta, nici nu știu dacă în scările de bloc mai există dezinfectat. La un moment dat, după 20 de zile după ce a fost dată ordinanța militară, a pus și administrația noastră acele dozatoare. Deci cred că aici în primul rând suntem în urmă pentru că toată vara am stat și am neglijat aceste aspecte. Trebuie să fim mai responsabili.
În școli vor fi dacă în scările de bloc nu sunt?
SP: Nu știu cum va fi. Guvernul a dat o hotărâre prin care a spus că v-a da 175 de milioane de euro, după care au spus că decontarea unor sume se va face în Decembrie. Adică până atunci, fiecare școală va avea în funcție de cum stă primarul în bugetul lui. Va face aceste achiziții așteptând ca în Decembrie, tocmai în Decembrie după alegerile parlamentare, mă gândesc cui o fi pasată răspunderea guvernul actual.
Tot ei sunt convinși că vor continua și după alegerile generale pentru că sunt majoritari.
SP: Probabil că au folosit un nou mijloc persuasiv pentru primarii lor pentru a trage tare ca să primească acești bani, 175 de milioane de euro. E foarte bine, dacă îi primesc și dacă se întâmplă lucrurile astea, dar până una alta în 14 Septembrie merg copii noștri la școală și vor avea măști și dezinfectant dacă primarul are sume să cumpere. Îmi amintesc că acum câțiva ani, prima revoltă a primarului PNL a fost când ne-am întâlnit în Centrul Reșiței în fața Palatului Prefecturii, si s-a discutat de modificarea bugetului. Nu a mai fost alimentarea bugetului și n-au mai fost trimiși bani atunci pentru persoanele cu dizabilități. Mă gândesc acum de ce nu mai discută nimeni, de ce nu se mai revoltă nimeni fiind totuși o problemă de importanță națională, pentru că toți avem măcar un copil acasă, toți care ne gândim la viitor. Scenariul 2 pentru începerea învățământului în cazul în care nu avem scenariul verde și o rezolvăm cu măști și distanța de un metru și dezinfectant. Totuși pentru copii s-a redus distanța cu un metru când specialiștii din ministerul sănătății spun că e nevoie de o distanță de un metru jumate, la adulți căadulții scuipă mai tare, copii nu scuipă așa de tare. Sau? Pe care copii? Că eu știu copii de 16 ani care aleargă mai repede ca mine, deci mă lasă în urmă cu mult, deci nu cred că toți copii. Sigur că ceilalți care sunt mai mici nu știu cum rezistă 6 ore cu masca pe față apar tot felul de probleme. În scenariul 2, mă întreb de altceva, se spune că ar trebui să facă online cursuri, ori o parte dintre ei, ori dacă este foarte grav, toți. Mă întreb, în legea învățământului, legea 1, de câțiva ani de zile, prevede că există platforma e-Learning, în care dacă fiica mea sau poate chiar și eu, nu a înțeles la școală foarte bine, o poate vizualiza în metoda înregistrată de către guvern să înțeleagă și să își umple acest gol. Poate n-a fost atentă, poate nu a înțeles, din diverse motive, o idee foarte bună în legea învățământului. Stau și mă întreb din punct de vedere administrativ, din Februarie până acum, știind că ai cadru legal și că continuă această problemă a COVID-ului, ce te-a reținut să creezi aceste ore filmate pe care să le poți transmite elevilor? Nu sunt create, ar fi bine să fie create. Pe de altă parte, dacă ar fi fost create, nu ar fi fost discuția asta continuă despre cine filmează în clasă. Pentru că sigur, în acest cadru în care lecțiile nu sunt filmate on-line și nu sunt create. Cineva trebuie să filmeze această lecție. Sigur că am cumpărat 6000 de tablete și am dat la elevi și am reușit să facem un exercițiu de imagine perfect, dar ce face un profesor cand are 10 elevi în clasă și 20 acasă? La tabletă, la tablă, cum filmează tableta ce scrie el pe tablă? Conform legiiși conform normelor stabilite de acest guvern, înțeleg că ar trebui să fie un cameraman să filmeze derularea lecției. Eu nu interpretez altfel legea.
Domul Funeriu a introdus legea cu examenele naționale filmate. Cum se filmează ?
SP: E perfect. Există licee și există săli de clasă dotate cu camere video. E perfect în cazul în care aceste camere funcționează și dacă ele sunt conectate în sistem și poate face să fie perfect. Abia aștept data de 14 să văd dacă domnul Funeriu a vorbit și pentru Reșița, Colegiul Tietz, că poate a vorbit pentru alt colegiu. Eu aștept să văd dacă a fost și ministrul meu atunci când a creat acest sistem pentru că iată că avem nevoie el.
O altă întrebare pe care foarte multă lume și-o pune, a fost o adevărată isterie pe Facebook, creeată de spusele ministrului Anisie și anume de “pepsiglas”. Cum a rămas? Vor fi băncile cu Pepsiglas, vor fi cu Coca-Cola?
SP: Eu am o propunere, habar nu am cum se numește, doamna știe mult mai bine desigur, dacă fac lucrul ăsta pentru copii noștri, eu le sugerez să facă și în Parlamentul României, pentru că acolo nu am văzut să stea la distanță de 1,5 m, iar dacă dorește să propună treaba asta, să ne pună copii în cuști, eu îi rog să înceapă în Parlamentul României să vadă cum se poate desfășura o activitate dupa plexiglas și cu masca pe figură, le doresc să înceapă de acolo, din parlament și din guvern. În parlament probabil o să o liniștească pe doamna ministru, probabil se vor găsi atunci 10 voturi care au lipsit de curând am înțeles și nu s-a mai produs schimbarea guvernului sau a ministrului.
Ați început aici la Reșița campania? Ce zic oamenii?
SP: Am început campania. Oamenii sigur cred că ne vor oferi și nouă o șansă să intrăm în Consiliul Local, sigur că multe dintre lucruri le aud acum prima dată la noi, sigur că de 4 ani de zile neexistând niciun concurent în propunerile acestei administrații și s-a identificat cu singurul adevăr posibil și sperăm să lămurim o cantitate suficientă de persoane care să promoveze și să constate că e bine să fie și alt punct de vedere în Consiliul local, un punct de vedere unic spre cicloturism și turism într-un fost oras industrial cu oameni îndemânatici.
Aici dumneavoastră pasați discuția către colegul dumneavoastră de partid, care are o companie destul de cunoscută cu contracte în extern, e vorba de Plastomet și care într-adevăr se plângea că nu și-a regăsit locul într-un oraș butic.
SP: Nu îmi fac probleme in legătura cu el, pentru că am studiat bugetul din ultimii 4 ani și construcția lui, a administrației locale și sigur că ceea ce spune el din punct de vedere tehnic, se regăsesc în cifrele astea, bugetul Reșiței n-a crescut din 2016, structura lui s-a modificat un pic, sigur prin 2016 vreo 9-10 milioane de lei se duceau spre dezvoltare, spre bugetul de dezvoltare din bugetul de funcționare, iar în 2019 cam 30 de milioane, tot bugetul de dezvoltare, sigur mai mult de jumate pe subvenție și anvelopări de blocuri și 2 milioane parcă fonduri nerambursabile UE, dar bugetul Reșiței se închide una peste alta la 150 de milioane de lei în fiecare an. Sigur acum am văzut o proiecție pe următorii 4 ani, că se va dubla, în focare an vom avea 2 bugete de fapt pentru că 150 de milioane mi se promit ca vor fi atrași pe tot felul de proiecte de dezvoltare. De la promisiune până la îndeplinire, noi am constatat pe pielea noastră că este un drum lung și de multe ori am fost lăsați baltă. Vă amintesc de primul miracol liberal cu km 7 și cu retehnologizarea CET, în care 8 ani de zile s-au plătit rate. Cred cu atât mai mult că locul nostru este în Consiliul Local, pentru a amenda din timp și pentru a avea grijă că aceste cheltuieli care au fost neeligibile să rămână așa și să nu se transforme în credite la CEC sau la alte instituții bancare pe durată nedefinită dacă se poate 20-30 de ani, mandatul primarului terminându-se demult, el fiind în altă parte. E o rețetă foarte bună de succes. Faci tu, plătesc alții. Avem un punct în programul nostru politic, de a lua o hotărâre în Consiliul Local și anume ca atunci când o investiție se întinde pe un mandat mai mare decât al primarului în funcție, să cerem susținerea populației.
Ca un referendum local…
SP: Da. Legea prevede și nu este mare lucru. Se poate realiza, dacă facem studiu de fertabilitate pe bani mulți, putem face studii sociologice de a analiza nevoia sau de a constata că avem neapărat nevoie să cumpărăm funicularul sau să facem tramvai, de ce nu am putea face ceva să vedem dacă avem susținerea și ne înhămăm la un credit de multe milioane de euro.
Un cuvânt de încheiere? Ca să nu lăsăm așa discuțiile fără o concluzie…
SP: Să voteze cu noi, să susțină “Calu”, să ne trimită în Consiliul Local, să muncim pentru reșițeni împreună cu ei.