Reșița a devenit capitala mondială a poeziei. Pentru a noua oară consecutiv aici s-a deschis oficial Festivalul Internațional „Porțile Poeziei”. Poeţii din 12 de ţări au venit în municipiul de pe Bârzava pentru a vorbi în limba poeziei.

Poeţi din Franţa, Japonia, Serbia, Rusia, Italia, Muntenegru, Ungaria, Macedonia, Bulgaria, Cipru, Ucraina şi Romania s-au reunit la Reşiţa, la cea de-a IX-a ediţie a Festivalul Internaţional Porţile Poeziei arătând că genul liric nu este unul al sigurătăţii, ci unul care uneşte oamenii şi care trebuie împărtăşit cu cei din jur. „Este a noua ediţie a festivalului, a noua emoţie, a noua bucurie şi a noua aşteptare. Am invitat 13 state, din care ne-au onorat 12. Această ediţie, însă, a adus nou faptul că fiecare dintre participanţi ne reprezintă pe noi, pentru că ei pleacă cu o nouă Românie în suflet, cu un nou Banat, pleacă cu o matrice culturală românească. După puterile noastre, deschidem această uşă care artă o spiritualitate românească pe care ai şansa să o ratezi, dacă nu eşti atent. Este o Românie pe care nu o poţi unoaşte ca turist, nici din cărţi, ci este o Românie care se deschide doar celor care vin ca prieteni, care sunt ambasadorii ţărilor pe care le reprezintă şi care, în fapt, devin şi ambasadorii noştri”, a declarat directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Caraş-Severin, Liubiţa Raichici, organizator al manifestării.

De interes:  Situație critică la Terapie Intensivă

Banatul Montan găzduiește în aceste zile cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional „Porțile Poeziei”, unul din cele mai importante de acest gen de la noi din țară, puține județe din România organizând, la un asemenea nivel, un festival de poezie. M-a bucurat revederea cu invitații festivalului, poeți veniți din toate colțurile lumii dar și iubitori ai genului, un foarte bun prilej pentru a promova Caraș-Severinul având în vedere că programul următoarelor 3 zile include și vizite la obiective turistice de referință din județ”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, gazdă a evenimentului.

Premiul de poezie şi prietenie al celei de-a IX-a ediţii a revenit poetei japoneze Rie Goto care s-a arătat surprină şi onorată de această distincţie.
În această după-amiază, la Palatul Cultural din Reşiţa, declarat monument istoric, va avea loc un meeting internaţional de poezie, la care îşi vor aduce contribuţia şi corul „Allegretto”, al Liceului de Arte „Sabin Păuţa” din Reşiţa, ansamblul de cântece şi dansuri „Reşiţeana”, al Şcolii de Arte şi Meserii „Ion Românu”, precum şi corul „Laudae” al Protopopiatului Ortodox din Reşiţa. Vineri, în programul festivalului este programată şi o croazieră pe Dunăre, meetingul de poezie urmând a avea loc pe vapor. Ziua se va încheia cu o seară folclorică de excepţie, promit organizatorii.
Festivalul Internaţional „Porţile Poeziei” este organizat de Ministerul Culturii, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Caraş-Severin, Consiliul Judeţean, Fundaţia Activity şi CEZ Group România.

De interes:  CULISELE PUTERII | Miron Mitrea: „Statul paralel a rămas. În spatele negocierilor este un alt război”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.