Circuite integrate de memorie – ce sunt și cum funcționează?

Circuitele integrate de memorie stau practic la baza tuturor electronicelor moderne, permițând sistemelor să stocheze în mod eficient date pe termen scurt sau lung. Circuitele integrate, denumite și microcipuri, sunt componente de calcul integrale constând din rezistențe miniaturale, condensatoare și tranzistoare poziționate pe un semiconductor. Aceste cipuri pot fi analogice sau digitale și pot fi utilizate pentru orice număr de funcții de calcul.

Ce sunt circuitele integrate de memorie?

Circuitele integrate de memorie folosesc schimbările de tensiune pentru a stoca date într-un computer, inclusiv fișiere și programe, dar și informații temporare despre stările de procesare. Circuitele integrate de memorie digitală realizează toate aceste funcții prin porți logice, care pot citi și exprima doar intrarea binară. Suprafața unui cip de memorie este acoperită de rețele de celule de memorie, fiecare dintre acestea conținând un condensator și unul sau mai mulți tranzistori. Fiecare celulă stochează un singur bit de date binare pe baza stării circuitelor sale. Un grup de aceste celule definește o adresă de memorie, numită și linie de cuvinte, pe care computerul o accesează pentru a stoca sau a primi date. Circuitele integrate de memorie care sunt foarte moderne pot stoca cantitați imense de date datorită dimensiunii microscopice a circuitelor lor. Pe suprafața unui circuit integrat digital de dimensiunea unui bob de mazăre pot încăpea sute de mii de tranzistori, astfel încât un cip de memorie de dimensiune standard este prevăzut cu milioane de circuite paralele. Circuitele integrate de memorie EEPROM sunt printre cele mai căutate, deoarece prezintă marele avantaj de a putea fi reprogramate de mai multe ori.

De interes:  Dr. Oetker publică Obiectivele de Sustenabilitate

Cum funcționează un circuit integrat?

Condensatorii dintr-o celulă de memorie stochează date în timp ce tranzistoarele activează datele. Un condensator poate stoca doar două valori în funcție de starea sa, și anume încărcat (1) sau descărcat (0). În cazul cipurilor de memorie dinamică, cum ar fi circuitele integrate de memorie cu acces aleatoriu (RAM), aceste valori pot fi modificate cu ușurință, dar datele se pierd de obicei atunci când dispozitivul este oprit. Datele de pe cipurile de memorie read-only (ROM) sunt mult mai stabile și mai greu de schimbat. Pentru a modifica valoarea unui bit de date, semnalele electrice pot viza o celulă și pot schimba starea de încărcare a condensatorului acesteia, modificând astfel valoarea păstrată în adresa de memorie. Semnalele electrice pot citi, de asemenea, datele de-a lungul unei anumite linii de cuvânt pe baza stării condensatoarelor. Dacă un condensator conține sarcină, semnalul electric va declanșa tranzistoarele asociate să efectueze o schimbare de tensiune. Secvența activărilor creează o serie de 0 și 1 care comunică date către computer.

De interes:  Cum au evitat executarea silita milioane de romani

Alegerea unui circuit integrat de memorie potrivit poate crește drastic eficiența unui produs și poate ajuta la menținerea dimensiunii și greutății reduse. Pentru persoanele / companiile interesate, tme.eu oferă o gamă largă de circuite integrate de memorie de înaltă performanță pentru a se potrivi OEM-urilor și producătorilor din toate sectoarele industriale. Cu sute de circuite integrate de memorie în stoc și cu o echipă de profesioniști, magazinul online tme.eu este complet echipat pentru a face față provocărilor lanțului de aprovizionare de toate tipurile.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.