Persoanele care fumează se confruntă adesea cu interdicții și restricții din cauza toxicității obiceiului lor. Daunele cauzate de fumat afectează intreg organismul, inclusiv cavitatea orală, în special dinții și gingiile.

Acest aspect trebuie luat în considerare atunci când se dorește tratamentul cu implanturi dentare. Pacientul fumător trebuie să știe cum să se comporte înainte și după operație. Prin urmare, vom analiza modul în care țigările afectează implantul dentar.

Implantul dentar și fumatul

Fumatul crește probabilitatea apariției complicațiilor în timpul vindecării după intervenția de implant dentar. Când o persoană fumează, coagularea sângelui este îngreunată, vindecarea țesuturilor este complicată, iar sângerările frecvente însoțesc perioada de reabilitare.

Notă: nicotina provoacă contracția vasele de sânge. Din acest motiv, fluxul sanguin din zona operată este redus, iar vindecarea plăgilor se prelungește.

Aceste motive răspund la întrebarea: „De ce nu ar trebui să fumez după operație?”. Țesuturile se vindecă mult mai încet decât la nefumători, osteointegrarea durează mai mult. De asemenea, riscul de respingere a implantului crește.

De interes:  Cum iti ajuti copilul sa doarma bine?

Fumatul după o intervenție chirurgicală crește riscul de complicații cu 10%. Stratul îngroșat de placă bacteriană favorizat de fumul de tutun devine un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor și microbilor, ce pot provoaca inflamații și infecții gingivale, și astfel se dezvoltă parodontoza.

La cât timp după intervenția chirurgicală se poate fuma?

Medicii stomatologi recomandă renunțarea la fumat cu 2-3 săptămâni înainte de operație. Merită să renunțați la fumat pentru a reduce efectele negative asupra sănătății dentare.

După inserarea implanturilor dentare, trebuie să vă abțineți de la fumat timp de o lună sau să reduceți drastic numărul de țigări pe care le fumați.

Dacă nu puteți renunța la fumat, puteți folosi plasturi de nicotină sau țigări electronice. Se consideră că dispozitivele pentru țigări electronice sunt mai puțin dăunătoare, deoarece nu emit gudron. Cu toate acestea, nicotina pe care o produc încă are efecte negative asupra corpului și complică și vindecarea.

Dacă nu sunteți gata să renunțați la fumat, medicul dentist nu vă poate garanta osteointegrarea cu succes. Este adevărat, riscul respingerii implantului este prezent indiferent dacă pacientul este sau nu fumător, însă este mai ridicat în cazul fumătorilor. Unii implantologi determină durata de viață a implanturilor dentare la pacienții fumători până la 4-5 ani, în timp ce la nefumători această perioadă ajunge la peste 10 ani.

De interes:  Buchetele de flori – un gest frumos si deosebit

Persoanele care fumează si au implanturi dentare trebuie să acorde o atenție deosebită îndepărtării plăcii bacteriene, atat prin ingiena riguroasa efectuata acasa, dar mai ales prin vizite dese la cabinetul stomatologic pentru igienizari profesionale.

Cum se integrează un implant dentar la o persoană fumătoare?

Următorii factori influențează în mod negativ osteointegrarea implanturilor dentare la un pacient fumător:

  1. Arsuri ale gingiilor și mucoaselor datorate expunerii regulate la fumul fierbinte. Acest lucru provoacă hiperkeratoză, care încetinește procesele reparatorii. Gingiile se vindecă mai greu, există riscul de peri-implantită.
  2. Activitatea glandelor salivare este îngreunată, ceea ce duce la uscarea cronică a gingiilor. Acest lucru nu afectează doar gingiile, ci și echilibrul microflorei orale – crește numărul de microorganisme dăunătoare, care provoacă în cele din urmă peri-implantită sau inflamația gingiilor din jurul implantului. Acest lucru va duce în timp la pierderea implantului.
  3. Nicotina contractă vasele de sânge. Debitul sanguin încetinește, oxigenul pătrunde mai greu în țesuturi, zona rănită primește mai puține vitamine și elemente de reparare.
  4. Imunitatea slăbește – dentiția este afectată negativ de bacterii. Ca urmare, inflamația apare în zona implanturilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.