Fertilizarea in vitro (FIV) la Medlife reprezintă o modalitate foarte populară de reproducere asistată, ajutând multe cupluri infertile să aibă copii. Primele proceduri de fertilizare in vitro din lume s-au realizat în 1978, iar de atunci metoda este folosită pe scară largă, aproximativ 10 milioane de copii fiind născuți prin această metodă.
Iată care sunt pașii care trebuie parcurși pentru a realiza procedura fertilizării in vitro:
- alegerea doctorului potrivit: pentru că este o procedură care durează și pentru că este complicată din multe puncte de vedere, inclusiv psihologic, medicul trebuie ales foarte bine, pentru că el va fi principalul sfătuitor de-a lungul procedurii.
- consult medical: prima întâlnire presupune o discuție amănunțită dintre medic și cei doi parteneri. În cursul acestei întrevederi, medicul consultă analizele anterioare, recomandă noi investigații, dacă este nevoie și conturează un plan de tratament.
- întocmirea dosarului FIV: se explică procedura în detaliu, se verifică din nou analizele, se refac analizele de care mai este nevoie. În principal, ar fi nevoie să existe la dosar investigații precum: profil hormonal, ecografie vaginală, examen bacteriologic cervical, examen de secreție vaginală, examen Babeș-Papanicolau, bilanț biologic general, biopsia de endometru și altele.
- stimulare ovariană: pentru a avea succes procedura FIV, este nevoie de mai multe ovule, iar pentru acest lucru pacientei i se vor administra hormoni, pentru a produce mai multe ovule. Acest lucru s-ar putea să necesite analize de sânge și radiografii suplimentare.
- recoltarea ovulelor: se realizează printr-o procedură sub anestezie care se numește aspirație foliculară. În timpul acesteia, doctorul folosește un ac foarte lung, de calibru mediu, cu care extrage ovulele din foliculii ovarieni. Pacienta trebuie să știe că ovulele trebuie extrase la 34-36 de ore de la ultima injecție hormonală.
- fertilizarea ovulelor: presupune combinarea spermei cu ovulele. Ambele trebuie prelevate în aceeași zi. După prelevare, sunt puse în medii speciale și lăsate să interacționeze vreme de câteva ore. În cazul în care numărul de spermatozoizi este redus, sperma este injectată direct în ovul (este ceea ce se numește injecție intracitoplasmatică).
- monitorizarea stadiului de dezvoltare a embrionului: această fază durează până la 5 zile, timp în care personalul laboratorului verifică dezvoltarea embrionului.
- transfer embrionar: dacă lucrurile merg bine în sensul că embrionul se dezvoltă normal, acesta este introdus în corpul mamei, prin intermediul unui cateter (în uter, prin vagin și col uterin). Se vorbește despre sarcină atunci când embrionul se atașează de peretele uterului. Poate fi nevoie de până la 10 zile. Analizele de sânge (de după 2 săptămâni) vor confirma dacă sarcina este validă.
- monitorizarea sarcinii: este nevoie de un ginecolog, iar de aici înainte lucrurile decurg ca în cazul unei sarcini normale.
Pentru cine este procedura FIV
La această procedură apelează cuplurile în care unul dintre parteneri sau amândoi au o problemă a aparatului reproducător care nu le permite conceperea unui copil pe cale naturală. Iată ce pot presupune aceste probleme:
- partenera are trompele uterine lipsă sau blocate (eventual scoaterea lor a fost recomandată de medic).
- partenera are o vârstă mai înaintată pentru instalarea unei sarcini pe cale naturală.
- partenera suferă de endometrioză, sau de insuficiență ovariană prematură.
- partenerul are probleme cu fertilitatea (poate fi o problemă cu numărul de spermatozoizi, cu motilitatea sau calitatea acestora).
Factorii care influențează fertilizarea in vitro
Factorii care determină succesul sau insuccesul unei proceduri de fertilizare in vitro sunt numeroși, cei mai importanți fiind următorii:
- vârsta mamei: cele mai mari șanse de reușită le au femeile de 20-25 de ani, ulterior șansele scad odată cu vârsta.
- calitatea embrionului: cele mai mari șanse de implantare le are un embrion de calitate bună la stadiul de dezvoltare de ziua 5.
- stilul de viață al femeii: fumatul este unul dintre motivele pentru care femeia are o producție de ovule redusă și de slabă calitate, ceea ce poate scădea cu până la 50% șansele de a rămâne însărcinată. Dar sunt și alte aspecte care trebuie luate în considerare: obezitatea, consumul de alcool, cofeină, unele tratamente medicamentoase. Toate aceste elemente nu numai că sunt în măsură să afecteze fertilitatea, dar și șansele de succes ale procedurii de fertilizare in vitro.
- nașteri anterioare: dacă femeia a născut înainte de procedura de fertilizare in vitro există șanse mai mari în comparație cu femeile care nu au născut niciodată.
Nu întotdeauna lucrurile evoluează în direcția dorită de medic sau de parteneri. Înainte de începerea procedurii, medicul va aborda și problema riscurilor procedurii.