Ce este si cum se face curățarea dentară profesionala?

Ce este si cum se face curățarea dentară profesionala

Curățarea dentară profesională, cunoscută și sub numele de profilaxie dentară, este un proces de îngrijire a dinților și a gingiilor care se face într-un cabinet stomatologic.

Scopul principal al acestui tratament este de a îndepărta placa bacteriană și tartrul acumulat pe dinți și în zona gingivală, pentru a preveni apariția cariilor dentare și a inflamațiilor gingivale.

Procedura de curățare dentară profesională începe cu o evaluare a stării de sănătate a dinților și gingiilor, care poate include radiografii dentare pentru a detecta eventuale probleme subgingivale. Apoi, dentistul sau igienistul dental folosește o periuță specială și paste dentare pentru a îndepărta placa bacteriană de pe suprafața dinților și din spațiile interdentare.

Tartrul acumulat pe dinți și în zona gingivală poate fi îndepărtat cu ajutorul unei freze speciale, care vibrează la o frecvență înaltă pentru a desprinde acest depozit dur. În unele cazuri, se poate folosi laserul dental pentru a îndepărta tartrul și a usca gingiile pentru a preveni sângerările.

După îndepărtarea tartrului și placii bacteriene, se efectuează o periajă profesională, care implică curățarea cu atenție a fiecărui dinte cu o periuță specială și pasta dentară. De asemenea, se poate aplica o soluție de florură de sodiu pentru a elimina bacteriile și a îmbunătăți albul dinților.

De interes:  Obține o privire de ansamblu asupra business-ului tău cu o analiză financiară

În final, se face o revizuire a stării de sănătate a dinților și se oferă pacientului sfaturi despre cum să își îngrijească acasă dinții și gingiile, precum și recomandări despre intervalul recomandat pentru următoarea curățare dentară profesionala.

Cat costa o curatare dentara profesionala in Romania?

In Romania, costul unei curatari dentare profesionale variaza in functie de mai multi factori, cum ar fi localizarea cabinetului stomatologic, tipul de serviciu dentar solicitat si nivelul de specializare al dentistului. In general, o curatare dentara profesionala poate costa intre 200 si 500 de lei.

Cu toate acestea, exista cabinete stomatologice care ofera servicii de curatare dentara la preturi mai accesibile, in jur de 150 de lei, in timp ce altele pot avea preturi mai mari, de pana la 800 de lei, in functie de nivelul de echipamente si materiale utilizate.

Este important de mentionat faptul ca costul unei curatari dentare poate fi influentat si de starea generala a dintilor si a gingiilor, precum si de necesitatea unor proceduri suplimentare, cum ar fi tratamentul cariilor sau al gingivitei.

De interes:  Aspirator fara sac: avantaje si dezavantaje

In ceea ce priveste asigurarile de sanatate, acestea pot acoperi o parte din costul curatarii dentare, insa acest lucru poate varia in functie de planul de asigurare ales si de politica fiecarei companii de asigurare.

Este important sa se verifice cu atentie acoperirea asigurarii inainte de a programa o curatare dentara profesionala.

Costul unei curatari dentare profesionale in Romania poate varia in functie de mai multi factori si poate fi influentat si de asigurarea de sanatate. Este recomandat sa se verifice cu atentie costurile inainte de a programa o curatare dentara si sa se aleaga un cabinet stomatologic care ofera servicii de calitate la preturi accesibile.

De ce este recomandata o curatare profesionala a dintilor?

Curatarea profesionala a dintilor este recomandata pentru a preveni aparitia cariilor dentare si a problemelor gingivale. Acesta este un proces efectuat de catre un medic stomatolog si implica indepartarea placii bacteriene si a tartrului acumulat pe dinti si gingii.

Curatarea profesionala a dintilor poate ajuta la prevenirea cariilor dentare prin indepartarea placii bacteriene, care poate cauza deteriorarea smaltului dintilor. In plus, tartrul poate fi indepartat prin utilizarea instrumentelor speciale, astfel incat sa se previna acumularea lui si formarea gingiilor inflamate si sangerande.

De interes:  Igiena dentara. Cum faci sa iti pastrezi dintii frumosi si sanatosi

De asemenea, curatarea profesionala a dintilor poate fi utila in prevenirea aparitiei problemelor gingivale, cum ar fi gingivita si parodontoza. Aceste afectiuni pot duce la pierderea dintilor si la necesitatea tratamentelor costisitoare. Daca va aflati in aceasta situatie va trebui sa vizitati un medic stomatolog specializat in diagnosticul, tratamentul si prevenirea bolilor parodontale.

In plus, curatarea profesionala a dintilor poate fi eficienta in prevenirea aparitiei halenei si a mirosului neplacut al gurii. Acest lucru poate fi realizat prin indepartarea placii bacteriene si a tartrului, care pot cauza acumularea de bacterii in cavitatea bucala.

Asadar, curatarea profesionala a dintilor este recomandata pentru a preveni aparitia cariilor dentare si a problemelor gingivale, precum si pentru a mentine sanatatea si igiena cavitatii bucale. Este important sa se efectueze o curatare profesionala a dintilor cel putin o data pe an, impreuna cu igiena orala zilnica acasa, pentru a asigura o buna sanatate dentara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.