Două proiecte ce vizează protecția apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole au fost inițiate de Ministerul Apelor și Pădurilor. Măsurile îi vizează pe producătorii agricoli, dar și pe cercetătorii din domeniu.

Administraţia Bazinală de Apă Banat a anunțat că este vorba despre „Programul de Acţiune pentru Protecţia Apelor Împotriva Poluării cu Nitraţi din Surse Agricole” și despre „Codul de Bune Practici Agricole” două proiecte aflate în consultate publică. Acestea au ca obiective reducerea poluării apelor şi prevenirea acestui tip de poluare. 

Activităţile agricole pot provoca probleme serioase din punctul de vedere al poluării difuze a apei ca urmare a pierderilor de nutrienţi (azot şi fosfor). Dejecţiile lichide, semi-lichide şi solide din fermele de animale, precum şi efluenţii din silozuri conţin cantităţi mari de nutrienţi. Pătrunderea în apă chiar și a unor cantităţi mici din aceste substanţe poate avea consecinţe grave. Terenul agricol este intersectat de reţeaua hidrografică de suprafaţă, care drenează în acesta şi care, împreună cu apele de adâncime (acvifere), pot fi vulnerabile la poluare, în special din surse agricole. 

„Ca gospodari de apă suntem interesați să promovăm aceste recomandări și măsuri care vor îmbunătății calitatea apelor, atât a celor subterane cât și a celor de suprafață. Publicul larg și specialiștii agricoli trebuie să știe că pe terenurile adiacente cursurilor de apă avem zone de protecţie şi benzi tampon, fâşii de protecţie, în care este interzisă aplicarea fertilizanţilor de orice fel. Acestea sunt stabilite prin Legea Apelor. În zonele inundabile, pe lângă alte restricții, este interzisă și depozitarea gunoiului de grajd. Aceste două proiecte pe care le-am discutat au recomandări privind utilizarea îngrășămintelor în funcție de sol, metode de aplicare, depozitare și manipulare a îngrășămintelor. Sunt informații vitale cu efect pentru apele aflate în arealul Banatului. Totodată, sunt informații de conștientizare cu privire la funcția de poluant al diverșilor fertilizanți asupra apei.”,  a declarat Titu Bojin, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat. 

Proiectele sunt inițiate de Ministerul Apelor și Pădurilor, împreună cu consultantul selectat, asocierea dintre Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – USAMV București. Ele fac parte din implementarea Directivei Europene din domeniu.

De interes:  Incendiu in cartierul Țerova !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.