Electrocardiograma, un test simplu de monitorizare a sănătății inimii tale

O electrocardiogramă (EKG) este un test simplu care poate fi folosit pentru a verifica activitatea electrică a inimii. Senzorii atașați de pielea pacientului sunt folosiți pentru a detecta semnalele electrice produse de inima ta, de fiecare dată când aceasta bate. Aceste semnale sunt înregistrate de un aparat și sunt analizate mai apoi de un medic cardiolog pentru a vedea dacă sunt neobișnuite.

EKG-ul poate fi cerut de un medic specialist (cardiolog) sau orice alt doctor care consideră că ai putea avea o problemă cu inima, inclusiv medicul de familie.

În unele cazuri, medicul cardiolog poate recomanda o monitorizare Holter EKG. Adică o înregistrare continuă a activității electrice a inimii cu ajutorul unui dispozitiv mobil cunoscut sub numele de monitor Holter. Astfel, dacă ești interesat de Holter Ekg Preț află că acesta din urmă costă între 220-540 RON în funcție de perioada de monitorizare.

Când este un EKG necesar?

 

Un EKG este adesea cerut alături de alte teste cu scopul de a diagnostica și monitoriza anumite condiții care ar putea afecta inima. Poate fi folosit pentru a investiga simptome ale unei posibile probleme cu inima precum dureri în piept, palpitații sau respirație sacadată.

Un EKG ne ajută să detectăm:

  • Aritmii – atunci când inima bate prea încet, prea tare sau are un ritm neregulat;
  • Boala coronariană – incapacitatea arterelor coronare de a furniza aportul de sânge oxigenat corespunzător necesităților inimii;
  • Un atac de cord – atunci când necesarul de sânge transportat spre inimă este brusc blocat;
  • Cardiomiopatie – atunci când pereții inimii se subțiază sau se măresc;

O serie de electrocardiograme pot fi făcute din când ân când pentru a monitoriza o persoană deja diagnosticată cu probleme cardiace.

Cum este efectuat un EKG?

 

De interes:  Florărie Online - Livrare flori oriunde în Cluj

EKG-ul este o investigație nedureroasă, neinvazivă care se poate repeta ori de câte ori este nevoie fără efecte negative asupra pacientului. Pacientul va fi așezat pe un pat cu fața în sus. Sunt folosiți electrozi care se atașează de diferite dispozitive de prindere. Se atașează la nivelul extremităților fiecărui membru (picioare și mâini), direct pe piele. Alți șase electrozi sunt fixați pe torace respectând o ordine standard pe suprafața de proiecție a inimii. În unele cazuri ( suspiciune de infarct miocardic spre exemplu)electrozii pot fi atașați și pe spate, la linia ompolatului.

Un EKG durează doar câteva minute și după efectuarea sa poți pleca acasă fără probleme.

Care sunt principalele tipuri de EKG?

Există trei tipuri principale de EKG:

  • Electrocardiogramă de repaus – este efectuată în timp ce pacientul este întins și stă într-o poziție confortabilă;
  • Ecocardiografia de stres – efectuată atunci când pacientul face un efort intens, se află pe o bicicletă spre exemplu;
  • Monitorizarea EKG ambulatorie sau monitorizarea Holter EKG –  presupune înregistrarea activității electrice a inimii pacientului sub forma unui traseu electrocardiografic (EKG);

Tipul de EKG necesar depinde de simptomele pacientului și de suspiciunile pe care le are medicul în legătură cu afecțiunea de care ar putea suferi.

Întrebări frecvente despre electrocardiogramă

 

De interes:  SCM Poli și-a aflat primul adversar din Cupa EHF! Debutul european, în octombrie

De ce am nevoie de un EKG? O electrocardiogramă ajută medicul să identifice sursa unor probleme precum respirație dificilă, dureri în piept sau palpitații. Însă, de obicei, medicul cere un EKG și ca parte a unui control de rutină. După o anumită vârstă un EKG este absolut necesar.

Are un EKG efecte secundare? Nu doare nimic nici în timpul nici după efectuare acestui test. Dezlipirea senzorilor de pe piept va fi neplăcută într-adevăr ca și cum cineva ți-ar dezlipi o bandă scotch de pe piele. Aparatul nu introduce niciun fel de curent în corp doar măsoară ceva ce este acolo deja.

Cât durează un EKG? Un EKG durează între 5-10 minute și rezultatul îl primești la scurt timp.

Cum se realizează un EKG? O serie de senzori rotunzi și mici vor fi așezați pe pieptul pacientului, pe picioare și brațe, senzori care sunt conectați la un aparat. Pe măsură ce inima pacientului bate, aparatul măsoară activitatea electrică și o înregistrează sub forma unei linii ondulate.

Ce va deduce medicul din graficul unei electrocardiograme? În cazul în care ai avut un atac de cord, în cazul în care ai un ritm cardiac anormal, dacă inima ta nu primeşte suficient oxigen, dacă pereţii musculari ai inimii nu sunt așa cum trebuie, dacă există zone slăbite; toate acestea le dezvăluie o electrocardiogramă extrem de precis.

Va trebui să păstrez o copie după un EKG? În cazul în care ai mai avut probleme cardiace, nu strică să ai la tine o copie după EKG-ul făcut. Astfel, dacă apar probleme noi, medicul poate compara o electrocardiogramă nouă cu cea veche.

Trebuie neapărat să merg la spital pentru o electrocardiogramă? Electrocardiograma reprezintă o procedură noninvazivă, se poate efectua oricând şi oriunde. Nu este obligatoriu să mergi la spital pentru un EKG, poți să o faci în orice clinică privată din orașul tău.

sursa photo: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.