Unul din cele mai importante roluri asupra unei construcţii îl are termoizolaţia corectă a fundaţiei, mai ales asupra microclimatului interior, în orice anotimp. În cazul fundaţiilor la construcţiile fără subsol sau cu subsol neîncălzit, influenţa pământului de lângă clădire se face foarte bine resimţit în perioada rece. De cele mai multe ori, proprietarii resimt acest lucru prin frigul din pardosela, iar cei mai mulţi iau în calcul amplasarea unui sistem de încălzire în pardoseală.

În realitate, neprotejarea fundaţiei din punct de vedere termic influenţează foarte mult microclimatul din interior prin scăderea temperaturilor şi prin creşterea necesarului de energie termică pentru crearea unui climat plăcut în casă.

Paşii pentru reabilitarea termică a fundaţiei clădirii

Pentru a evita scăderea temperaturilor pe perioada iernii în interiorul clădirii şi pentru a preveni creşterea necesarului de agent termic, proprietarii pot apela la cele mai bune soluţii de termoizolare a fundaţiei care trebuie să includă următorii paşi:

  • Realizarea săpăturii

Săpătura pentru fundaţie se face de regulă la o distanţă de 45-55 cm faţă de cota terenului. Specialiştii recomanda o săpătură executată pe tot perimetrul fundaţiei şi pe adâncimea ei, cu o lăţime optimă de 1 metru a şanţului săpat.

  • Refacerea hidroizolaţiei sau aplicarea acesteia
De interes:  Ofera-i un camin unui caine din adapost

Hidroizolaţia trebuie să fie aplicată sau refăcută în mod corespunzător la nivelul fundaţiei pentru că, dacă fundaţia este hidroizolată, se evită reparaţiile cauzate de infiltraţiile de apă.

  • Montarea termoizolaţiei

Pe piaţa există mai multe tipuri de materiale ale căror proprietăţi sunt termoizolante, cel mai des folosit fiind polistirenul extrudat pentru că este foarte rezistent la compresiune şi la factorii mecanici. Se pot folosi plăcile de orice tip dacă au o grosime minimă de 10 mm.

  • Montarea membranei de protecţie

Nu în ultimul rând, pentru a realiza termoizolarea corectă a fundaţiei unei case sau a unei clădiri, se va monta membrana de protecţie în mod corespunzător. Rolul acesteia este de a proteja sistemul de hidroizolaţii de factori independenţi, precum rădăcinile copacilor crescute şi să permită scurgerea apei din sol în mod controlat. De regulă, membranele de protecţie sunt fabricate din PVC sau polipropilena şi cele mai folosite sunt membranele cu crampoane. Membrana de protecţie va fi montată pe perete, la minim 10 cm înălţime peste nivelul hidroizolaţiei cu prindere în profil de aluminiu pentru a preveni ruginirea.

De interes:  Ce este un pop up textil si unde poate fi folosit?

Recomandări pentru o bună izolaţie termică a fundaţiei

Numeroase proiecte de case cuprind lucrări de izolaţii termice ale fundaţiei, ca fiind cele mai importante lucrări de început. Specialiştii recomandă ca:

  • Izolaţia termică a fundaţiei unei clădiri să fie executată de către profesionişti cu materiale de cea mai bună calitate;
  • Montajul să fie realizat de cel puţin două persoane;
  • Persoanele care izolează fundaţia să poarte un echipament format din salopetă cu mânecă lungă din materiale de calitate, mănuşi şi ochelari de protecţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.