Din 25 octombrie Colterm rămâne fără gaz. Cresc prețurile la încălzire și apă caldă

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a precizat pe Facebook:  Parcurgem o perioadă extrem de grea din cauza exploziei prețurilor la gaz.

Compania E.ON ne-a informat astăzi că, în 25 octombrie, va sista furnizarea de gaz către Colterm.

 

Ne-am fi dorit să nu ajungem aici. Datoriile de sute de milioane de lei acumulate în ani, căpușarea de către diversele grupuri de interese ce au roit în jurul Colterm, la care s-a adăugat lipsa sprijinului din partea Guvernului, au adus compania într-o situație critică, agravată vertiginos de creșterea uriașă a prețului la gaz.

 

Suntem astăzi, și noi și locuitorii Timișoarei și ai altor municipii din țară cu sisteme publice de termoficare, într-un moment greu ce impune dialog și soluții comune.

 

Anul acesta, am transferat din bugetul local peste 132 milioane de lei către Colterm. Din acești bani am fi putut construi două școli. Până acum câteva zile, nu am acumulat niciun leu de datorie nouă la E.ON de când am preluat mandatul și am reușit să plătim deja aproape 10 milioane din cele 70 milioane de datorii acumulate în perioada 2013-2016. La asta se adaugă și alte zeci de milioane, datorii vechi către alte companii și bănci. Am purtat negocieri intense cu E.ON încă din prima zi de mandat astfel încât să nu mai fim în situația din ultimii doi ani, de a achiziționa, în fiecare zi, la prețul zilei, gaz pentru funcționarea Colterm.

De interes:  Raed Arafat, anunțul momentului despre valul de caniculă care a lovit România: "Este exact ce am avertizat noi"

 

Din păcate, acestea au eșuat dintr-un cumul de motive. Facem eforturi uriașe să recâștigăm credibilitatea plătind datoriile istorice și ținându-ne de cuvânt.

Această decizie a furnizorului înseamnă că, fără gaz, Colterm nu va putea continua producția și distribuția agentului termic. 50.000 de gospodării, școli și spitale din Timișoara riscă să rămână fără apă caldă și căldură.

 

Este un scenariu pe care încă încercăm din răsputeri să îl evităm. Azi noapte am primit deja o primă tranșă de cărbune pentru CET Sud și chiar în aceste ore se încarcă încă o garnitură de cărbune pentru Timișoara. Dar nu va fi suficient fără sprijinul E.ON.

 

În ultimele zile am avut, împreună cu executivul Primăriei și cu conducerea Colterm, mai multe discuții cu ministrul Finanțelor, ministrul Energiei, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, președintele Rezervelor de Stat, prefectul, colegi primari din țară care au probleme asemănătoare și cu furnizori de gaze și cărbune.

De interes:  Cozmin Gușă a dezvăluit legătura între scandalul Tiriac-Securitate și primatizarea Petrom

 

Ne concentrăm pe următoarele elemente ale unei soluții pe termen scurt:

1. Colterm a cerut Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei să desemneze un furnizor de ultimă instanță și sperăm că vom putea încheia un nou contract. În același timp demarăm negocieri și cu alți furnizori de gaz, chiar dacă ne-au refuzat deja de mai multe ori, și continuăm negocierile cu compania E.ON pentru identificarea unei formule de a continua colaborarea. Astfel de forme acceptabile pentru ambele părți au fost puse deja în aplicare deja și în alte orașe, precum București.

2. Vom trece producția cât se poate pe bază de cărbune, chiar dacă asta ne vulnerabilizează în viitor cu nevoia de a cumpăra certificate de emisii pentru a compensa poluarea suplimentară produsă de acesta. Am deblocat negocierile cu doi furnizori de cărbune care au început deja să-l livreze către Timișoara și discutăm cu Guvernul eliberarea de cărbune din rezerva strategică de stat.

De interes:  Investeste in cosuri de fum pentru o locuinta mai sigura!

3. Fără identificarea unor soluții comune naționale, prin implicarea Guvernului și Parlamentului, o rezolvare locală a fost și este imposibilă, la prețurile actuale. Asta este valabil nu doar pentru Timișoara, ci pentru oricare alt municipiu. Discutăm cu Guvernul un sprijin guvernamental concret prin alocarea de fonduri de la bugetul de stat și alte măsuri (reducerea accizelor, subvenții pentru CET-uri, amânarea plăților pentru certificate de emisie etc) care să sprijine companiile publice de termoficare și implicit cetățenii.

4. Din păcate, Colterm va trebui să crească și tariful pentru populație, tarif care de ani de zile a rămas neschimbat și care între timp acoperă doar o mică parte din prețuri reale.

 

Fac încă un apel către toți actorii implicați să acționeze responsabil față de timișoreni. Împreună putem să găsim cele mai bune variante pentru a asigura în continuare căldura în Timișoara.

Sursa: Realitatea de Timis

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.