Statul român nu mai vrea „subvenționeze” cetățenii care obțin venituri din pariuri sportive și „uită” să le declare. Curtea de Conturi a dat o hotărâre potrivit căreia asistații social care au jucat și a câștigat bani la pariuri sportive sunt obligați să restituie o parte din indemnizație. Cei care au dat lovitura la jocuri de noroc pot chiar să piardă ajutorul social.

Decizia a venit în contextul în care Guvernul Orban luase în discuție și posibilitatea acordării alocației pentru copii sub formă de vouchere, pentru că, așa cum se exprima Violeta Alexandru, ministrul Muncii, unii părinți nu folosesc banii pentru fii și/sau fiice, ci îi joacă la pariuri.

Revenind la știrea cu asistații social, ProTV a realizat un reportaj în mai multe comune unde localnicii s-au „răzvrătit” după ce au primit sume mai mici. Agențiile de pariuri au furnizat autorităților lista celor cu CNP-urile celor care au avut bilete „verzi” și s-a observat că majoritatea covârșitoare a câștigătorilor a „uitat” să declare la Primărie veniturile suplimentare.

De interes:  Wimbledon 2019. Roger Federer şi Rafael Nadal se înfruntă vineri în semifinalele turneului

Și asistentul social joacă „la bilete”

„Dar și primarul joacă la bilete, și asistentul social, toată primăria joacă la bilete. Înseamnă că și lor trebuie să le vină”, a răbufnit un sătean, aflat probabil în drum să pună biletul zilei.

„Au avut unele câștiguri nu foarte consistente, 1.000, 700 de lei, 2.000 de lei. Aveau obligația să vină la primărie și să anunțe un venit ocazional”, a declarat „primarul-parior”, care joacă, totuși, bilete din salariu, nu din ajutor social.

Există și victime colaterale. Nu mică i-a fost surpriza unei femei de 68 de ani când a aflat că poate rămâne fără ajutorul social pentru că ar fi jucat la pariuri. Bătrâna a declarat că nu a călcat în viața ei într-o agenție de pariuri, dar a admis că e posibil ca fiul său să-i fi dat datele când a încasat un câștig. În acest caz, angajații stabilimentului de unde s-au încasat banii pot fi luați la întrebări, cum de au permis să se întâmple acest lucru. Era evident că bărbatul în vârstă de 35-40 de ani nu este o femeie de peste 65 de ani.

De interes:  Situație critică la Terapie Intensivă

În comuna Ion Luca Caragiale din Dâmbovița, 60 din cei 122 de asistați social au câștigat bani jucând la jocuri de noroc, în cele 5 agenții de pariuri sau în sala de păcănele. Când au primit ajutor social mai mic, ei au întrebat la primărie și au fost lămuriți care era „problema”.

Cel mai bogat asistat social din România locuiește în județul Brașov. Potrivit sursei citate, el a câștigat aproximativ 100.000 de RON (un miliard de lei vechi). Alți 167 de cetățeni din județul respectiv sunt bănuiți că au avut și ei câștiguri (mai modeste), pe care nu le-ar declarat. Numele lor au ajuns la Fisc, care va lua măsurile impuse de decizia Curții de Conturi.

Pentru a primi ajutor social, persoana în cauză trebuie să depună la Direcția de Asistență Socială o cerere tip, copii xerox după mai multe documente, declarația pe proprie răspundere privind lipsa veniturilor și, evident, un … dosar cu șină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.