De ce sa alegi propanul?

 

 

Gazul propan este un combustibil fosil, derivat din alte produse petroliere sau gaze naturale.

Gazul propan (C3H8) este o hidrocarbura alifatica si are origine fosila. Adica poate fi extras din petrol sau gaze naturale. In plus, este un gaz inodor, incolor, inflamabil si utilizarea sa este obisnuita in case si industrii. Desi este folosit mai ales in aceleasi scopuri ca si gazul butan, propanul se vaporizeaza mult mai bine. Aceasta inseamna ca utilizarea si randamentul sau sunt mult mai mari. Pentru a gasi un distribuitor propan de calitate, este nevoie doar de cateva click-uri pe site-ul radcomgaz.ro !

Propanul este componenta principala a gazului de gatit, asa-numitul gaz petrolier lichefiat (GPL). Este prezent si in unii combustibili folositi in masini, cum ar fi benzina si alcoolul. In plus, gazul propan este utilizat in procesele industriale, atunci cand este necesara refrigerarea si ca propulsor pentru spray-urile cu aerosoli. In acest caz, propanul face posibila emiterea componentului care se afla in interiorul pachetului sub forma de spray. In cazul buteliilor de gaz, pe langa propan si celelalte gaze care le compun, se adauga cantitati mici de etanotiol. Aceasta substanta are un miros puternic si caracteristic care serveste drept avertisment in caz de scurgeri. In plus, gazul petrolier lichefiat este ambalat in butelii atunci cand este in stare lichida. Cand sunt pline, aceste butelii contin 85% GPL lichid si 15% stare de vapori.

De interes:  Cele mai periculoase alimente din lume! Majoritatea sunt interzise! (I) – Puii hrăniţi cu arsenic – Banat FM

Deoarece este un gaz inflamabil, propanul trebuie utilizat cu mare grija. La urma urmei, inhalarea acestuia poate provoca pierderea constientei sau chiar moartea. In stare lichida, la randul sau, poate ingheta pielea. Este necesar sa se acorde atentie culorii flacarii generate de propan, care trebuie sa fie albastra. Daca devine rosu, portocaliu sau galben, este clar ca arderea este deficitara si periculoasa. Propanul este un gaz, desi poate fi transformat intr-o forma lichefiata. Este un produs secundar al rafinarii petrolului si procesarii gazelor naturale. Propanul este utilizat pe scara larga ca combustibil pentru incalzirea centrala, gratare, motoare si sobe portabile. Cand butanul este adaugat la propan, acesta este lichefiat si cunoscut sub numele de GPL, gaz petrolier lichefiat. Propanul a fost identificat pentru prima data in 1910 si a fost brevetat ca proces de extractie in 1913. Pana in anii 1920, era in productie de masa si folosit in milioane de case din Statele Unite.

De interes:  De ce nu poți trăi fără el – Banat FM

Propanul este abundent in aprovizionare, dar limitat in potentialul sau, deoarece este un produs secundar al rafinarii petrolului. Furnizarea si disponibilitatea sa sunt strans legate de furnizarea si disponibilitatea petrolului. In timp ce petrolul este disponibil pe scara larga ca sursa de combustibil, la fel este si propanul. Totusi, acolo unde (sau cand) benzina este rara, propanul nu poate fi considerat un combustibil alternativ adecvat, deoarece furnizarea sa va fi afectata de lipsa uneia dintre principalele componente necesare productiei sale.

Un mare avantaj al folosirii combustibilului propan este ca este relativ economic. Pentru banii platiti, produce mult mai multe unitati de energie decat multe alte surse de combustibil. Este un combustibil eficient cu ardere, iar aparatele cu propan au o perioada de amortizare a economiilor de energie mult mai scurta decat multe alte surse de combustibil. Aceasta inseamna ca efortul initial de a furniza echipamente de ardere cu propan se amortizeaza mai repede odata ce pretul ieftin al combustibilului real este luat in considerare.

De interes:  Apă caldă cu lămâie : lucru sănătos sau fițe? – Banat FM

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.