De ce este important echipamentul de protectie la locul de munca?

echipament de protectie

Nu ar trebui sa ignoram niciodata importanta echipamentului de protectie la locul de munca. Pentru a intelege cat de important este acesta, trebuie sa intelegem intai ce este. Echipamentul de protectie reprezinta orice element de siguranta care protejeaza personalul impotriva potentialelor riscuri de sanatate si accidentare la locul de munca. Un echipament de protectie este obligatoriu in mod legal pentru majoritatea industriilor precum constructia, agricultura si ingineria. Aceste echipamente de protectie cerute de lege difera in functie de conditiile de lucru ale purtatorului.

Legea presupune ca locul de munca sa fie cat mai sigur pentru angajati. Ar trebui sa existe instructiuni si proceduri in vigoare, iar angajatii trebuie sa beneficieze de instruire si supraveghere adecvata. Dar, chiar si dupa aplicarea acestor norme de siguranta, ar putea aparea unele pericole care pot fi evitate daca angajatii poarta imbracaminte de protectie.

Riscurile la care sunt supusi angajatii care nu poarta echipament de protectie

Angajatii care nu iau masuri de protectie la locul de munca si carora nu li se ofera echipamentul necesar pentru siguranta, pot suferi leziuni la:

 • Plamani – din cauza aerului contaminat.
 • Cap si picioare – de la obiectele care cad.
 • Ochi – din cauza resturilor si deseurilor din aer.
 • Piele – de la contactul cu substante corozive.
 • Corp – de la caldura extrema sau frig.
De interes:  Ce trebuie sa stii despre contraceptia cu sterilet?

Echipamentul de siguranta este ultimul nivel de protectie la locul de munca. Echipamentul de protectie va constitui o bariera finala intre angajati si pericolele cu care se confrunta zilnic. Este important sa alegi cu atentie echipamentul necesar pentru a-ti proteja angajatii impotriva pericolelor specifice. In plus, angajatii trebuie instruiti sa-si foloseasca corect echipamentele de protectie personala si sa fie invatati cum sa identifice si sa raporteze orice defectiuni.

Care sunt diferitele tipuri de echipament de protectie?

 • Protectie pentru ochi
 • Manusi
 • Casca
 • Protectia urechilor
 • Imbracaminte de protectie
 • Protectia respiratiei
 • Incaltaminte de protectie

Cand vorbim de imbracaminte de protectie ne referim si la imbracaminte cu vizibilitate mare (Hi-Viz). Imbracamintea Hi-Viz, cum ar fi vestele, jachetele si pantalonii sunt echipamente esentiale pentru a mentine lucratorii in siguranta. Acest tip de imbracaminte de protectie te asigura ca angajatii pot fi vazuti cu usurinta de la distanta, intr-o varietate de conditii de lumina, de la lumina scazuta la lumina intensa a zilei. O vesta hi-viz este unul dintre cele mai populare tipuri de imbracaminte de inalta vizibilitate.

De interes:  Igiena dentara: importanta detartrajului regulat

Exista diferiti factori pe care trebuie sa-i iei in considerare atunci cand alegi echipamentul de protectie pentru lucratorii in constructii. Pentru inceput, exista diferite niveluri de protectie, in functie de tipul de imbracaminte si nivelul de vizibilitate pe care il ofera. Echipamentul de siguranta este esential pentru a-ti proteja personalul impotriva pericolelor de la locul de munca si pentru a evita sanctiunile. Cu toate acestea, ar trebui sa iei toate masurile de siguranta care se impun la locul de munca, astfel incat echipamentul de protectie sa fie o solutie preventiva. Imbracamintea de protectie este un pas esential catre protejarea angajatilor tai si a afacerii tale!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.