Cum să măsori cu precizie diferite dimensiuni cu ajutorul șublerului

Șublerul este un instrument de măsurare popular pentru mulți meșteri, în special în prelucrarea metalelor. Dacă dorești să măsori precis, atunci un șubler te poate ajuta. Șublerele au o precizie de afișare de până la 0,01 mm. Acestea pot fi utilizate pentru a măsura cu precizie dimensiunile interne și externe. 

Majoritatea șublerelor permit determinarea precisă a adâncimii. În ciuda întregii lor flexibilități, regulile de pliere sunt de obicei copleșite de măsurarea precisă a adâncimii și a dimensiunilor interne. Cu toate acestea, aceste valori pot fi determinate cu precizie de diferite tipuri de șublere.

Ce este un șubler și cum se poate utiliza?

Un șubler este un instrument cu două brațe reglabile pentru determinarea dimensiunilor exacte ale obiectelor. Instrumentele sunt adesea folosite în prelucrarea metalelor, dar și în multe alte domenii precum armurieria și strunjirea lemnului. 

Acestea permit măsurarea dimensiunilor externe și interne, precum și a adâncimii. În plus, oferă o precizie ridicată, care este deosebit de utilă pentru piesele mai mici. Există multe versiuni diferite care au fost dezvoltate special pentru aplicațiile și sarcinile respective. 

Cum măsori cu șublerul digital

Un șubler digital determină dimensiunile interioare și exterioare ale țevilor sau ale pieselor mici de prelucrat cu precizie și ușurință. Multe șublere vernier sunt, de asemenea, potrivite pentru măsurarea adâncimii. Poți citi cu ușurință rezultatul măsurătorii de pe afișajul digital. Instrumentul digital determină diferite dimensiuni ale unui obiect.

  • Pentru măsurarea exterioară, trage cele două fălci de măsurare departe și apoi așează-le pe obiectul dorit fără a exercita nicio presiune. Acum poți citi distanța măsurată de pe afișajul digital.
  • Pentru măsurarea interioară, utilizează piciorul interior al șublerului. Desfă picioarele până când sunt bine fixate de pereții interiori ai obiectului. Afișajul etrierului digital arată distanța.
  • Pentru o măsurare a treptei, utilizează partea din față a șublerului. Piciorul de măsurare mobil este un punct de referință fix.

La capătul din spate al etrierului se află o extensie îngustă care poate fi scoasă. Împinge etrierul spre exteriorul deschiderii până când extensia ajunge la partea de jos a obiectului. Indicatorul de adâncime este foarte util pentru măsurarea adâncimii unei găuri, de exemplu. 

Precizia instrumentului digital este un criteriu important de achiziție. Cu piese relevante pentru siguranță, cum ar fi în comerțul auto când vine vorba de grosimea discurilor de frână, dispozitivele digitale au avantajele lor. 

Citirea nu este doar ușoară, ci și mai precisă. În comerț sunt disponibile diferite formate de șublere digitale, care nu diferă vizual, dar au caracteristici tehnice diferite.

Șubler în Construcții: Instrument Vital pentru Măsurători Precise și Fiabile

Cum măsori cu șublerul mecanic

Un șubler mecanic este un instrument de măsurare indispensabil, dacă dorești să-l utilizezi în construcții ambițioase din lemn și mobilier. Pentru că determinarea exactă a dimensiunilor interioare și exterioare este posibilă doar cu un șubler cu citire Vernier. 

Brațul mobil este deplasat pe un braț de măsurare fix cu o scală. Există o scară cu diviziuni milimetrice pe piciorul fix de măsurare, iar așa-numita scară vernier. Cu o pârghie de strângere cu arc, poziția piciorului mobil este fixată în poziția de măsurare până la efectuarea citirii. Scara centimetrică este fixă, scara milimetrică este mobilă și se mai numește vernier. 

Etrierul vernier este citit de pe scara Vernier. Mai întâi, toți centimetrii și milimetrii sunt citiți din poziția „0” a scalei vernier. Valoarea exactă a zecimii de milimetru poate fi găsită citind cea mai mică valoare de pe scară, la care diviziunea scalei corespunde unei diviziuni a scării de milimetri de deasupra acesteia. 

Precizia șublerului mecanic este cuprinsă între 0,01 și 0,2 mm, în funcție de design. Pentru a menține eroarea de măsurare mică, glisorul trebuie adus la obiectul de măsurat fără a aplica presiune. Acest șubler poate fi folosit pentru a citi unități de lungime în sutimi de interval. Scara indică milimetri. Deoarece nu sunt electronice, sunt robuste și impermeabile la apă sau lubrifianți.

Cum alegi un șubler profesional?

Un șubler aparţine instrumentelor de natură universală, care se disting prin comoditatea și acuratețea citirilor. Este capabil să măsoare diametre din interior, arătând valori numerice interne și externe. Există multe varietăți de șublere cu dimensiuni individuale. 

Printre acestea, există și un șubler profesional care arată eroarea minimă. Instrumentul este utilizat activ atât în condiții casnice, cât și în scop profesional în strunjire, în inginerie mecanică etc. Pentru a alege un model profesional, trebuie îndeplinite următoarele condiții:

  • verifică unealta pentru rezistența de fabricație, care este determinată de materialul aliajului;
  • dispozitivul trebuie să aibă marcaje clar vizibile fără defecte și decolorare;
  • durata de viață cu garanție trebuie să fie de cel puțin un an sau chiar mai mult.

Cel mai bine este să dai preferință șublerelor profesionale din inox care au diviziuni gravate. Astfel de instrumente sunt rezistente la procesele de coroziune, servesc pentru o mare perioadă de timp și utilizare în mod regulat.

Principiile care trebuie urmate în alegerea unui instrument profesional sunt următoarele:

Domeniul de măsurare este determinat de lungimea șublerului

În funcție de sarcini, este selectată dimensiunea corespunzătoare. Pentru nevoile casnice, o unealtă de 125 mm este cea mai potrivită. Pentru domenii profesionale, trebuie să achiziționezi un șubler cu o dimensiune mai mare.

Etapa de măsurare

Cu cât distanța dintre diviziunile scalei adiacente este mai mică, cu atât rezultatul final al măsurării va fi mai precis.

Preț

Dacă instrumentul este necesar pentru uz casnic rar, atunci nu trebuie să te concentrezi pe modele scumpe. Opțiunile japoneze, germane și elvețiene, care sunt achiziționate pentru uz profesional, pot fi la prețuri ridicate. Modelele electronice sunt mult mai scumpe, dar dau un rezultat mai fiabil.

Pentru lucrări de bijuterii fine, este mai bine să alegi modele scurte în miniatură, cu o lungime de 12-15 cm. Dacă trebuie să efectuezi rapid manipulări, trebuie să alegi modele digitale. Clasa de precizie în acest caz trebuie să fie de 0,1 mm. Modelele profesionale trebuie alese cu acuratețe maximă. Scara lor de referință trebuie să fie la pasul 0,05; 0,02 sau 0,01 mm.

Șublerul este potrivit pentru multe domenii de activitate ca instrument de măsurare de înaltă precizie. Poate fi folosit pentru a face măsurători liniare ale adâncimii găurilor și a obiectelor de interior și exterior. Designul simplu face ca dispozitivul să fie convenabil de utilizat. 

Atunci când alegi un produs, trebuie să acorzi atenție caracteristicilor acestuia. Dispozitivul trebuie să fie din metal rezistent și să aibă parametri clari. Trebuie să ai încredere în producătorii care s-au impus pe piață cu recenzii bune și producție neîntreruptă de instrumente de înaltă calitate.

De interes:  Interdicție de parcare pe o importantă stradă din Timișoara. Când va intra în vigoare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.