Cum să înveți să gătești: 5 sfaturi și trucuri utile în bucătărie

Ți-ai dat seama că ai ajuns într-un moment în viață în care trebuie și vrei să înveți să gătești. Poate pentru că ai făcut un calcul general despre cât de mult cheltui pe mâncarea de la restaurant sau pe fast-food și te gândești că nu mai poți continua așa.

Dacă până acum ai evitat să gătești din varii motive, nu îți face griji. În rândurile următoare îți vom arăta cât de simplu este să gătești cu ajutorul unor sfaturi și trucuri utile în bucătărie.

1. Caută o rețetă ușoară cu care să începi

Atunci când vrei să înveți să gătești, s-ar putea să nu știi de unde să începi. Ai ingredientele culinare la dispoziție, dar cum le combini astfel încât să rezulte un fel de mâncare gustos? E simplu. Cauți o rețetă ușoară și rapidă care nu necesită tehnici sofisticate de gătire și care poate fi făcută cu instrumentele pe care le ai prin casă.

Important este să urmezi exact gramajul ingredientelor și pașii pentru rețetă. Chiar dacă o să ai impulsul de a modifica, de a înlocui sau de a măsura ingredientele după ochi, acesta nu este un scenariu fericit pentru rezultatul final. Bucătarii experimentați își permit să altereze o rețetă după bunul plac deoarece ei cunosc ce influență au ingredientele asupra gustului mâncării.

2. Păstrează-ți cuțitele ascuțite

Modul în care tai ingredientele atunci când le amesteci într-o cratiță sau într-o tigaie este un aspect important. De exemplu, dacă ceapa nu este tăiată cum trebuie, aceasta nu se va rumeni uniform, iar dacă este arsă poate să ofere un gust amărui preparatului.

Totodată, este mai puțin probabil să te tai cu un cuțit ascuțit decât cu unul care taie mai greu, deoarece cel ascuțit nu va aluneca pe suprafața ingredientului pe care îl tai.

3. Lasă carnea să se „odihnească”

Dacă ești iubitorul preparatelor din carne, trebuie să știi că înainte de a găti acest ingredient, trebuie să-l lași să se odihnească. Cu cât lași bucata de carne să se odihnească mai mult, cu atât mai bine. Astfel, previi ca în timpul felierii sucul propriu al cărnii să se răspândească pe blatul de tăiere ceea ce va face ca preparatul tău din carne să fie uscat în final.

4. Adaugă un ingredient acid în preparatele tale

Nu-ți fie teamă de adăugarea unor elemente acide precum un pahar de vin, suc de lămâie sau suc de portocale în preparatele tale. Atunci când simți că ceva lipsește din mâncare, ingredientele acide pot să transforme gustul în doar câteva secunde.

5. Freacă preparatele la cuptor cu ou

De fiecare dată când pui un preparat la copt, este indicat să-l freci cu ou pe deasupra. Ce înseamnă acest lucru? Amestecă un gălbenuș cu o lingură de smântână mai grasă într-un bol și toarnă pe deasupra preparatului pentru a-i da o nuanță ușor aurie strălucitoare.

Odată ce devii încrezător în puterile tale de bucătar, poți să devii creativ în preparatele tale și să alternezi ingredientele după bunul plac. Până atunci, rămâi la urmărirea rețetei și sfaturilor despre cum să înveți să gătești.

De interes:  Lavinia Călina, la a zecea lucrare. De această dată, un hard SF!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.