O ușă grea, care are un trafic intens, este util să dețină un amortizor. Acest dispozitiv are avantajul de a face ușa să nu se mai trântească, deci zgomotul neplăcut este eliminat. În plus, datorită modului lent în care se închide ușa, aceasta va avea și o durată mai lungă de viață. Totodată, o ușă cu amortizor necesită mai puțin efort de deschidere pentru toți cei care îi trec pragul.
De știut este că amortizoarele pot fi montate pe diferite tipuri de uși, fie din metal, aluminiu, termopan sau chiar lemn. Se instalează ușor, direct pe ușă sau pe toc. În cazul în care te gândești să achiziționezi unul sau mai multe amortizoare din dorința unei închideri a ușii sigură și silențioasă, în acest articol îți spunem criteriile de care să ții cont când faci alegerea.
1. Greutatea ușii
Ușile grele au nevoie de amortizoare mai puternice și mai rezistente, în timp ce ușile mai ușoare, care necesită o forță de deschidere relativ mică, pot fi echipate cu amortizoare adecvate unei greutăți mai mici. Când vei citi specificațiile unui amortizor de ușă, vei putea citi și ce greutate a ușii suportă (40 – 60 kg, 60 – 80 kg, 80 – 100 kg, 100 – 120 kg). Comandă un amortizor pentru ușă de la Meesenburg și vei beneficia de un produs de calitate la un preț corect.
2. Tipul de amortizor
Există diferite tipuri de amortizoare, prin urmare este important și acest criteriu înainte de a face achiziția. Există amortizoare cu braț, recomandate pentru ușile mai grele, fie de exterior sau interior, care au trafic intens sau mediu. Un alt tip de amortizoare sunt cele cu șină glisantă, sunt ideale pentru locuință fiindcă sunt mai puțin vizibile. La fel, dacă vrei să nu se observe aproape deloc mecanismul instalat pe ușă, optează pentru amortizoare fără braț. Reține că toate au un design modern, stilat.
3. Intensitatea traficului
O ușă a unui magazin sau dintr-o clădire de birouri este mult mai supusă traficului, spre deosebire de o ușă a casei tale. Ține cont că sunt amortizoare dedicate traficului intens, realizate să fac față unui număr mare de închideri și deschideri. Totodată, sunt și amortizoare pentru uși mai puțin solicitate și cu greutate mai redusă decât în cazul celor destinate traficului intens. Consultă-te cu specialistul magazinului pentru orice nelămurire ai!
4. Forța de închidere
Conform normelor EN 1154 (standardul european pentru performanța dispozitivelor de închidere controlată a ușilor) dispozitivele de închidere a ușilor sunt clasificate folosind un sistem de codare din 6 cifre:
-
forța 1 – lățimea maximă a cercevelei ușii <750 mm, greutate maximă 20 kg;
-
forta 2 – lățimea maximă a cercevelei ușii 850 mm, greutate maximă 40 kg;
-
forta 3 – lățimea maximă a cercevelei ușii 950 mm, greutate maximă 60 kg;
-
forta 4 – lățimea maximă a cercevelei ușii 1100 mm, greutate maximă 80 kg;
-
forța 5 – lățimea maximă a cercevelei ușii 1250 mm, greutate maximă 100 kg;
-
forța 6 – lățimea maximă a cercevelei ușii 1450 mm, greutate maximă 120 kg;
Prin urmare, dacă vezi specificația forță de închidere EN 3, știi că este în categoria de mijloc. Reține că majoritatea amortizoarelor pentru ușă pot fi reglate în funcție de viteză, de forța de închidere și de impactul final.
5. Culoarea
Amortizoarele de ușă au culori diferite, astfel ele sunt ușor de integrat cu designul încăperii sau al clădirii. Cele mai multe modele existente au culoarea argintiu, dar poți opta și pentru maro, alb, negru sau chiar alte nuanțe. Prin urmare, amortizoarele au pe lângă funcția de a face ușa să revină în poziția de închidere în mod natural și un frumos aspect estetic.
Ține cont de criteriile prezentate, atunci când alegi amortizoarele, astfel încât să asiguri o utilizare facilă a ușilor. Fii atent și la tipul de deschidere al ușii, pe stânga sau pe dreapta, atunci când alegi amortizorul și adresează întrebările pe care le ai specialiștilor magazinului.