Ți se întâmplă să te trezești cu nasul înfundat, ochii înlăcrimați, pielea iritată sau simți că simptomele de astm bronșic sau rinită s-au exacerbat? Daca răspunsul e pozitiv, este posibil ca alergiile tale să fie afectate de prezența acarienilor din praful de casă.

Ce sunt acarienii de praf?

Acarienii sunt organisme microscopice care se hrănesc cu celule moarte de piele umană. Pentru a-și găsi hrana,  le place să locuiască acolo unde îți petreci cea mai mare parte a timpului și anume în casă. La fel ca tine, preferă să se cuibărească în patul din dormitor. Salteaua este raiul lor deoarece ei preferă locurile umede, calde și întunecate. În plus, salteaua este plină de scuame de piele moartă.

Acarienii sunt cel mai frecvent alergen din casă, deși nu pot fi văzuți sau simțiți. Dacă ați avea un microscop care mărește de 10 ori, ați vedea o creatură artropodă, cu un corp rotund și opt picioare, asemănător cu aspectul unui păianjen mic.

Cât de periculoși sunt acarienii?

Unii oameni sunt alergici la acarieni și au reacții exagerate cum ar fi strănut, ochi înlăcrimați, congestie nazală, agravarea astmului sau dificultăți de respirație atunci când intră în contact cu acarienii. Deoarece aceste organisme sunt invizibile, de multe ori este dificil să detectați cauza alergiilor. Pe baza simptomelor și a testelor de sânge sau de piele, doctorul alergolog poate să pună un diagnostic corect.

În schimb, dacă nu sunteți alergic la acarieni, acești mici păianjeni, nu prezintă niciun pericol pentru sănătate. Spre deosebire de alte insecte, acarienii nu mușcă și nu pătrund în piele.

De interes:  Madora Fashion - Branduri originale, reduceri tot anul!

Dar dacă vreți sa trăiți într-un mediu curat, trebuie luate anumite măsuri pentru a diminua și a preveni apariția acarienilor din dormitor.

Studiile arată că o saltea poate conține până la 2 milioane de acarieni și că după fiecare an de folosință, se mai adaugă 10%. În aceste condiții, specialiștii recomandă schimbarea saltelei odată la 7-10 ani.

Cum stiu dacă sunt alergic la acarieni?

Dacă vă confruntați cu simptomele de mai jos, este posibil să fiți alergic la acarieni.

 

  • Ochi înlăcrimați, nas care curge, strănut
  • Congestie nazală
  • Durere de gât
  • Probleme de respirație și tuse seacă
  • Eczeme pe piele
  • Simptome exacerbate de astm

 

După diagnosticul pus de un medic alergolog, acesta vă poate recomanda medicamente precum antihistaminice, corticosteroizi, decongestionante sau modificatori de leucotriene.

Cum scăpam de acarienii din saltea?

Acum că ați aflat că aceste creaturi există și că fară să știți, le oferiți condițiile propice pentru a se înmulți, probabil că sunteți curioși cum puteți scăpa de ele.

Iată mai jos câțiva pași simpli pe care îi puteți face începând chiar de azi.

  1. Spălati lenjeria de pat la cel puțin 60 grade Celsius, în fiecare săptămână.

Acarienii nu vor supraviețui la temperaturi ridicate.

Aceasta ar trebui să fie o parte obișnuită a rutinei pentru menținerea așternutului curat. Poate fi util să aveți un set suplimentar de lenjerie pentru a îl înlocui pe cel spălat.

De interes:  Scaune funcționale pentru casa, biroul sau terasa ta

Este important de știut că și temperaturile extrem de scăzute pot elimina acarienii de praf. Puteți încerca să introduceți articole mai mici, cum ar fi un animal de pluș sau o pernă mică, în congelator timp de câteva ore.

  1. Aruncați așternuturile vechi

Este recomandat ca salteaua să fie schimbata la fiecare 7-10 ani, pentru că saltelele își pierd suportul în timp, dar și din motive de igienă.

Cearșafurile, pernele, pilotele, cuverturile și păturile vechi au și ele o durată de viață limitată și trebuie înlocuite după câțiva ani.

  1. Reduceți umiditatea din dormitor

Acarienii sunt atrași de zonele întunecate și umede. Pentru a supraviețui și a se înmulți, au nevoie de un anumit nivel de umiditate, de peste 50%.

Pentru a menține umiditatea sub acest nivel, folosiți  un purificator de aer sau un dezumidificator.

  1. Apelați la o curățătorie profesională de saltele

Există firme care curăță la domiciliu saltele cu aspiratoare performante cu filtrare prin apa. Este indicată curățarea în profunzime a saltelei de doua ori pe an.

 

Cum previi înmulțirea acarienilor?

Acum că ați aflat cum să scapați de acarienii de praf din saltea, să aruncăm o privire la câțiva pași importanți de urmat în rutina de curățare pentru a preveni înmulțirea acarienilor.

  • Nu vă faceți patul după ce vă treziți! Deși de mici am fost educați să ne facem patul dimineața, acoperirea patului cu plapumă sau cuvertură, păstrează umiditatea, creând un mediu propice pentru înmulțirea acarienilor. Dacă nu acoperi patul, salteaua se poate usca mai ușor și poate reduce numărul de acarieni.
  • Utilizați un cadru de pat din metal sau din lemn. Acarienii nu pot trăi pe lemn sau metal, așa că ar trebui să alegeți acest tip de cadru și nu unul tapițat.
  • Spălați lenjeria de pat și așternuturile cu apă fierbinte în mod regulat. Acarienii nu pot supraviețui la temperaturi înalte, dar pot supraviețui unei spălări cu apă rece.
  • Evitați să puneți pe pat animalele de pluș. Acestea sunt locuri sigure în care se ascund acarienii, mai ales daca jucăriile sunt mutate prin casă de către copii.
  • Curățați salteaua în mod regulat, chiar dacă pare curată.
  • Achiziționați o husă de saltea antiacarieni. Aceste huse sunt țesute foarte dens și blochează trecerea acarienilor, funcționând ca o barieră. Nici scuamele de piele nu trec de această barieră, lăsând acarienii fără hrană.
  • Utilizați spray-uri pentru acarieni. Există multe spray-uri, atât acaricide cât și naturale, pe care le puteți pulveriza peste saltea. Acestea nu vor fi suficiente pentru a elimina complet problema, dar pot ajuta la reducerea numărului de acarieni. De asemenea, vă puteți prepara propriul spray folosind oțet și bicarbonat de sodiu sau alcool etilic si uleiuri esențiale de eucalipt, lămâie sau lavandă.
De interes:  Răsturnare incredibilă de situație în cazul Anei, tânăra găsită moartă în pădurea de la Secu!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.