Pentru a ajunge de la casa visata la realitatea construita, drumul va trece anevoios prin mai multe certificate, autorizatii si acorduri. Acest parcurs este neplacut, dar nu poate fi evitat. Nu are sens ca un proprietar sa inceapa sa dispere, pentru ca un birou proiectare poate veni in ajutorul tuturor persoanelor interesate sa construiasca, pentru a obtine actele necesare. Fiecare persoana interesata de constructia unei case ar trebui sa isi urmeze visul, fara sa se impiedice in documente, trecand doar o data prin autorizare.
Ce este autorizatia de construire
Cel mai important document in momentul in care este construita o casa este chiar autorizatia de construire. Fara o astfel de autorizatie, nu pot fi executate lucrarile, tinand cont de faptul ca este vorba despre un document prin care autoritatile locale si-au dat avizul pentru inceperea lucrarilor. Pentru a obtine autorizatia de construire se vor aduce mai mult acte, cum ar fi certificatul de urbanism, proiectul tehnic al constructiei, avizele si acordurile de amplasament.
Certificatul de urbanism este de fapt primul pas pe care proprietarul trebuie sa il faca pentru a obtine autorizatia de construire. Acest certificat nu permite construirea, ci are rolul de a informa cu privire la cele mai importante caracteristici ale constructiilor care pot fi executate pe un teren – retragerea de la limitele proprietatii, alinieri, inaltime maxima, etc.
Toate aceste informatii sunt importante pentru obtinerea avizului de construire. Certificatul de urbanism reprezinta un act public, ce se elibereaza la cerere de care primaria din localitatea sau sectorul in raza careia este terenul si prin care se fac cunoscute solicitantului mai multe informatii despre regimul juridic al cladirii – situarea in intravilan sau in afara lui, scopul economic al cladirii si aspectele tehnice pentru realizarea constructiei. Este recomandat sa fie solicitat certificatul de urbanism si pentru bransamentele la diferite retele de utilitati, astfel incat sa nu fie nevoie sa se faca certificate separate.
Certificatul de urbanism se va solicita la primaria localitatii sau sectorului in care este terenul ce va trebui reconstruit. Pentru a emite un certificat de urbanism, solicitantul va trebui sa depuna la biroul de urbanism din cadrul primariei, un dosar care va cuprinde toate actele necesare.