Industria HoReCa se confrunta cu o fluctuatie din ce in ce mai mare a personalului. Multe afaceri romanesti din acest domeniu intampina dificultati uneori in a recruta oamenii potriviti, si mai ales care sa isi doreasca sa ramana angajati pe o perioada lunga de timp. Motivele pot fi diverse, dar exista cateva lucruri pe care orice manager de restaurant le poate face pentru a atrage personalul potrivit si pentru a-l face sa ramana.
Sfaturi pentru a atrage si pastra angajatii in HoReCa
Reteta succesului in retentia angajatilor nu exista, iar oamenii isi pot schimba obiectivele si telurile in functie de nevoile lor. Dar, cu siguranta, exista diferite modalitati prin care poti imbunatati experienta tuturor salariatilor, de la bucatari si ajutor de bucatari pana la ospatari sau barmani. Fie ca detii un start-up sau ai deja o afacere in domeniu de ceva timp, aceste sfaturi iti vor fi de ajutor pentru a-ti creste sansele de a gasi personalul potrivit.
O veste buna este ca optiunile devin din ce in ce mai diverse, avand acum posibilitatea sa apelezi la agentii de recrutare care iti pot oferi suportul necesar in tot acest proces. De asemenea, pe langa personalul roman, poti varia cu muncitori nepalezi sau din alte zone in care exista muncitori disponibili. Daca vrei sa-ti extinzi cautarile, Work-finder.eu te poate ajuta cu informatiile necesare, avand experienta dovedita in diverse domenii. Asadar, daca ai facut primii pasi si ai angajat oamenii potriviti, tot ce ramane de facut este sa le oferi un mediu de lucru pozitiv, care sa-i sustina in atingerea obiectivelor profesionale. Iata care sunt cele mai utile sfaturi:
Investeste in dezvoltarea angajatilor – pe langa cei tineri atrasi de industria restaurantelor si a ospitalitatii in sezonul de vara, exista si multe persoane pasionate care intentioneaza sa ramana si isi construiasca o cariera in domeniu. Prin urmare, este important sa oferi personalului angajat si oportunitati de dezvoltare. Stabilitatea si posibilitatea de a creste sunt factori care sporesc sansele ca acestia sa ramana. Incearca sa profiti de calitatile angajatilor si sa ii faci sa se simta apreciati si remarcati.
Arata ca iti pasa de angajatii tai – exista o multime de modalitati prin care poti recompensa angajatii, oferindu-le diferite beneficii. Pe langa stabilitatea financiara, este important ca acestia sa se bucure de empatie si incredere. Arata-le ca iti pasa de ei, tratandu-i ca pe adevarati membri ai echipei.
Promoveaza-te ca fiind o companie onesta, cu o reputatie buna – daca personalul este nemultumit, acesta va raspandi vestea si va fi si mai greu sa angajezi forta de munca. Foarte putini oameni calificati si cu experienta aplica pentru locuri de munca in care exista putina incredere. Prin urmare, asigura-te ca esti vizibil pe retelele de socializare si ca scoti in evidenta reusitele angajatilor tai.
Industria HoReCa este complexa iar profesiile din acest domeniu pot fi uneori solicitante si obositoare pentru oameni. De aceea, este important sa iti cresti sansele de a atrage personalul potrivit si de a-l retine, gasind permanent noi modalitati de a-i recompensa munca.
Sursa foto: pexels.com