Cu cat se vinde gramul de aur si ce detalii trebuie sa ai in vedere

Aurul este cel mai apreciat si cunoscut metal pretios. Multi il considera o reala investitie si un activ de refugiu in perioadele de criza ori de instabilitate economica. Este adevarat, pretul aurului creste constant, metalul isi pastreaza valoarea in timp si se accepta in orice stat al lumii. Totusi, care este pretul sau de vanzare? Daca detii cateva bijuterii confectionate din acest metal sau alte tipuri de obiecte, descopera mai departe cateva detalii esentiale cu privire la costul aurului si detaliile pe care trebuie sa le ai in vedere la vanzare.

Cu cat se vinde gramul de aur

Acest metal pretios a starnit interesul oamenilor inca din cele mai vechi timpuri. In prezent, sunt multi cei care inca prefera bijuteriile deosebite din aur, mai ales ca faimosul minereu se gaseste in diferite nuante – galben, roz, alb. Insa, fiecare persoana care intentioneaza sa achizitioneze sau chiar sa vanda un accesoriu din acest metal pretios este interesata, inainte de orice, sa stie cu cat se vinde gramul de aur. Ei bine, pretul difera in functie de actiunea intreprinsa, respectiv achizitie ori vanzare si modalitatea de tranzactionare. Aurul cumparat fizic este intotdeauna mult mai scump decat cel achizitional prin intermediul platformelor de tranzactionare.

Potrivit datelor oferite de Banca Nationala a Romaniei, pretul aurului a fost relativ constant anul trecut. Astfel, valoarea medie a gramului de aur pentru anul 2021, exprimata in lei, este de 240.82 de lei. Cel mai mare curs a fost inregistrat in luna noiembrie, respectiv 253.85 de lei, iar cel mai scazut in martie, si anume 227.29 de lei.

Ce detalii trebuie sa ai in vedere la tranzactiile cu aur

Primul lucru de care trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa faci tranzactii cu acest metal pretios este puritatea lui. Intrucat in starea sa naturala este un metal moale, aurul se poate prelucra doar prin combinarea cu alte metale, de exemplu cupru, argint ori zinc. Intr-un astfel de amestec constituie un aliaj, ceea ce inseamna ca puritatea produsului final se determina in functie de partile de aur pe care le contine. Karatul reprezinta unitatea de masura folosita pentru a masurarea puritatii aurului, un karat insemnand 1/24 parti de aur in aliaj. Avand in vedere acest criteriu, cel mai ieftin, dar si cel mai des intalnit, este aurul de 14k. Bineinteles, exista si obiecte din aur care pot avea un karataj mai mic si evident, un cost mai scazut. Cel mai scump este aurul pur, de 24k.

Greutatea pieselor realizate din minunatul metal pretios reprezinta un alt detaliu demn de luat in considerare la tranzactionarea cu aur. Daca vorbim despre achizitionarea unor bijuterii din aur, pretul lor se stabileste in functie de karataj si greutate, insa este absolut necesar sa se stabileasca veridicitatea accesoriilor. Totodata, costul unui gram de aur difera in functie de locul de unde este cumparat, de pilda casa de amanet sau magazin de specialitate. In situatia in care iei in calcul sa intri in posesia unor lingouri de aur prin intermediul bancilor sau al magazinelor online, pretul metalului pretios va fi cu cateva procente mai mare decat pe pietele internationale.

 Exista mai multe modalitati de a achizitiona aur. Poti alege sa ai acces la diferite instrumente financiare in aur, printr-un broker international. De asemenea, ai posibilitatea sa cumperi bijuterii din acest metal de la amanet ori din magazin. Indiferent de optiunile tale, ai grija intotdeauna sa fii la curent cu pretul gramului de aur si sa verifici puritatea acestuia inainte de a-l cumpara.

De interes:  bacteria care ne ”infectează” stomacul. Specialiștii Medici's trag semnale de alarmă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.