Ziua Cartii este aici inca un an, si cu ea posibilitatea de a ajunge la acel roman ai avut – am avut meu ochi atat de mult timp. Daca dimpotriva, sunteti unul dintre cei care se dedica acestei zile culturii, va recomandam cele mai bune 10 carti in functie de gen.

1. Romane de groaza

Exista multi autori care si-au facut o viata dedicandu-se exclusiv genului horror. Scriitori precum Egdgar Allan Poe sau HP Lovecraft au reusit deja sa faca ca cititorii sa ramana pe pozitie finala. Astazi, in genul horror, regele prin excelenta este inca Stephen King, si „It” (1986) este, probabil, cea mai recomandata lucrare a sa.

2. Romane erotice

Cu „50 de nuante de Grey” a aparut boomul in literatura erotica din tara noastra si din lume in general. Cu toate acestea, povestea torida a lui Christian Grey si Anastasia Steele lasa mult de dorit ca roman si este adevarat ca inainte de ea existau deja mai multe romane care foloseau versuri pentru a excita gandurile. „El amant”, de Marguerite Duras (1984), este o lucrare autobiografica care aminteste de aventura erotica a autorului si pe care nu ar trebui sa o ratezi.

De interes:  Soluții moderne pentru dezinfectarea apei din piscină

3. Romane SF

Lumea stiintei fictiunii nu s-a dezvoltat cu adevarat pana la jumatatea secolului XX, cand progresele stiintifice au crescut interesul pentru acest gen. Unele clasice, cum ar fi „20.000 de ligi de calatorie submarina” de Jules Verne (1869) sunt in continuare la ordinea zilei in randul lecturilor scolare. Dar daca trebuie sa alegem cea mai recomandata carte de fictiune stiintifica, ramanem cu „Razboiul lumilor” de la HG Wells (1898) , un roman care a marcat un inainte si un dupa in stiinta fictiune moderna.

4. Romane de dragoste

Sunt departe povestile lui „Romeo si Julieta” sau „La Celestina”. Romanele romantice au reusit sa se reinventeze si sunt acum mai la moda ca niciodata, datorita expertizei unor autori precum Nicholas Sparks si „The Notebook” (1996) , un roman care a inspirat „Noaia Jurnal”. Aceste carti de dragoste frumoase sunt clsice si trebuie citite de orice persoana macar o data in viata.

5. Romane crima

Daca trebuie sa vorbim despre un roman despre crima , trebuie sa mentionam Truman Capote si „In sange rece” (1966) , una dintre cele mai recomandate povesti jurnalistice din literatura mondiala. Amestecul de realism si naratiunea traditionala a acestui roman fac din povestea lui Capote unul dintre clasicii romanului crimei.

De interes:  Mai întâi fără curent, acum și fără apă caldă! | Express de Banat

6. Romane istorice

Genul istoric poate fi unul dintre cele mai subevaluate din literatura, dar bijuterii precum „I, Claudio” de Robert Graves (1934) nu ar trebui sa treaca neobservate de cititor. Una dintre cele mai recomandate carti istorice din tara noastra este „ Salamina”, de Javier Negrete.

7. Biografii

De multe ori genul biografic este relegat pentru cititorii interesati de un subiect sau un anumit personaj. Cu toate acestea, romanele biografice pot fi foarte interesante si ofera date istorice grozave pe care nu le stiam. „Zambetul lui Mandela” (2013) de John Carlin este un portret apropiat al uneia dintre icoanele secolului XX care va incanta cititorii.

8. Carti de dezvoltare personala

Cartile de dezvoltare personala ne ajuta sa ne imbunatatim abilitatile si sa ne atingem noi obiective sau sa depasim temerile, motiv pentru care ar trebui sa citim cu totii una din viata noastra. „100 de reflectii pentru a trai fericit cu tine insuti”, de Miguel Silveira sau „Calea furnicilor”, de Josep Lopez Romero, sunt exemple clare ale acestor carti care te vor ajuta in zi cu zi.

De interes:  Pesedistul Nedelcea rămâne vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin!

9. Carti de poezie

Lirica continua sa castige sprijin in randul celor mai romantici cititori. Daca sunteti in cautarea unei carti de poezie care sa depaseasca rimele clasice ale lui Becquer, mergeti pentru „Studenta din Salamanca” , una dintre cele mai putin cunoscute opere ale lui Espronceda, dar un clasic vesnic.

10. Literatura pentru copii

Nu trebuie sa uitam de cei mai mici din casa. Este foarte important sa insufli copiilor obiceiul de a citi de la o varsta frageda, astfel incat sa invete sa-si dezvolte imaginatiile. Saga lui „ Geronimo Stilton”, de Elisabetta Dami, este una dintre cele mai recomandate in literatura pentru copii si care a fost surprinsa de cititorii mai tineri in ultimii ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.