Cele mai eficiente metode pentru lupta impotriva microbilor

De aproximativ un an ducem o continuă luptă cu un inamic ce are o caracteristică aparte: nu poate fi văzut.  Da, este vorba despre noul tip de coronavirus, Sars-Cov-2, un virus ce a reușit să dea o întreagă lume peste cap, să îmbolnăvească oameni, să îi facă pe aceștia să își piardă joburile și mai ales, pe cei dragi. Nu este ușor să ții piept patogenilor ce îți pot afecta sănătatea, dar există metode prin care îi poți ține la distanță, chiar dacă vorbim despre virusuri, microbi, bacterii, ciuperci și nu numai.

Ce trebuie să știm cu toții este că igiena personală dar și cea a casei și a locului de muncă sunt prioritare. 

Igiena personală: o armă redutabilă împotriva patogenilor   

Deși pare un subiect intens dezbătut în ultima perioadă, încă există persoane care par să nu înțeleagă importanța spălatului pe mâini și a dezinfectării acestora de mai multe ori pe zi. În mod curent, atingem o mulțime de suprafețe și obiecte, mai ales dacă circulăm cu mijloacele de transport în comun, ne ținem de barele de susținere sau atingem volanul mașinii personale. Pe fiecare obiect în parte se găsesc milioane de microbi și viruși ce ne pot pune în pericol sănătatea. 

Fără să ne dăm seama, ducem mâna la gură, la nas sau pe față, facilitând astfel, inconștient, drumul acestora către zonele de intrare în corpul nostru. De aceea, după fiecare activitate importantă, trebuie să ne spălăm pe mâini cu apă călduță și săpun, minim 20 de secunde, în care insistăm pe fiecare deget în parte, până la încheietura mâinii și frecăm înainte de a clăti din abundență cu apă. Cum microbii iubesc suprafețe umede și este locul lor preferat de dezvoltare, ștergerea mâinilor în totalitate joacă un rol esențial. În băile comune sau publice, se recomandă utilizarea unui dispenser pentru săpun cu senzor pentru a evita atingerii acestuia de către mai multe persoane.

Dacă nu avem la dispoziție apă și săpun și dacă mâinile nu prezintă urme vizibile de murdărie, este bine să folosim un gel dezinfectant ce are rolul de a igieniza mâinile.

Când anume trebuie să folosim un dezinfectant pentru mâini avizat:

 • înainte de a mânca;
 • după ce am atins o rană deschisă;
 • după ce am mers cu mijloace de transport în comun;
 • după ce am atins animale;
 • după ce am utilizat toaleta;
 • după ce am strănutat sau tușit etc.

Pe lângă igiena mâinilor, trebuie să ne îndreptăm atenția către hainele noastre ce trebuie spălate după fiecare purtare cu detergenți eficienți. Călcarea lor la temperaturi ridicate, acolo unde materialul permite, ajută la eradicarea microbilor și a virusurilor.

Nu trebuie să uităm bineînțeles de purtarea măștii de protecție, care practic face parte din garderoba noastră în ultima perioadă. Însă, deși nu ne face mare plăcere să o purtăm în permanență, rolul jucat de aceasta în prevenirea răspândirii virusurilor este unul major. 

Igiena casei: sănătate pentru întreaga familie

De interes:  De ce să NU cumperi calculator de pe site-uri de anunţuri?

Curățenia simplă trebuie urmată de un amplu proces de dezinfectare. Prin curățenie se îndepărtează murdăria vizibilă, petele de grăsime, praful, urmele de pe diverse obiecte. Însă, nu înseamnă că locuința noastră este și corect igienizată. 

Folosește dezinfectanți pentru suprafețe, potriviți pentru fiecare material în parte, pentru a nu le distruge. Aceștia, utilizați corect împreună cu produse de curățenie profesionale, te vor ajuta să ai o casă fără viruși, microbi, acarieni și bacterii. 

Cum să alegi dezinfectanții profesionali pentru o casă imaculată?

Piața abundă de detergenți și dezinfectanți ce promit eradicarea patogenilor, însă atunci când îți selectezi produsele pentru casă, ai grijă să alegi ce este mai bun:

 • Mizează întotdeauna pe dezinfectanți profesionali pentru casă, pentru că au o eficiență deja dovedită în timp, precum cei de la IgienaPHS.ro;
 • Alege dezinfectanți pentru suprafețe avizați de organele competente;
 • Alege produse de igienă ce îndepărtează peste 90% din microbi;
 • Pentru dezinfectanții pe bază de alcool, concentrația acestuia trebuie să fie cuprinsă însă 60-90%, pentru a fi cu adevărat eficient;
 • Lasă să acționeze între 4-10 minute și după aceea șterge cu o lavetă suprafața. Fără acest timp de contact, orice gen de dezinfectant nu va fi la fel de eficient.

Suprafețele cele mai des atinse precum întrerupătoarele, podelele, mesele, blatul de la bucătărie și de la baie, robineții, chiuvetele, toaleta trebuie dezinfectate o dată la câteva zile, mai ales dacă unul dintre cei care locuiesc acolo prezintă simptome de boală. În această situație trebuie avut în vedere faptul că dezinfectarea casei se va face zilnic, persoana bolnavă stând, pe cât posibil, departe de ceilalți membrii ai familiei și va igieniza lucrurile imediat ce le folosește. 

O casă curată și igienizată permite locatarilor să se bucure de momente speciale fără griji. De aceea, curățenia și dezinfecția săptămânală este esențială și trebuie să devină o activitate la care să ia parte toți membrii familiei. 

Pentru o viață ferită de boli cauzate de microbi, trebuie să luptăm din interior și să avem grijă de sănătatea noastră, punând accentul pe crearea unui sistem imunitar puternic ce are la bază o alimentație echilibrată și sănătoasă. O cură de vitamine este bine-venită oricând, mai ales acum că se apropie primăvara și vom avea acces mai ușor la o mulțime de alimente autohtone, sănătoase și bogate în nutrienți. Spălarea cu apă din abundență a alimentelor pe care le consumăm crude este foarte importantă, mai ales dacă acestea au mai fost atinse și de alte persoane. 

Lupta cu microbii nu este ușoară, dar având în mânecă cațiva ași, cu siguranță putem să ne bucurăm de viață. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.