Cel mai vechi selfie are peste 3300 de ani – Banat FM

cel-mai-vechi-selfie-are-peste-3300-de-ani

Deşi febra selfie s-a diminuat, acest tip de fotografie a apărut cu mult timp în urmă.

Într-o dală de piatră din 1365 î.Hr au fost cioplite chipul sculptorului, Faraonul din Akenator, Bek, şi al soţiei sale, Taheri. Acum piatra se află în Muzeul Egiptean din Berlin. Este posibil ca însuşi Bek să fi cioplit aceste portrete, fiind primul autoportret din istorie.

În Europa, artiştii au început să picteze autoportrete în epoca medievală, aceştia le inserau în picturile pe care le creau pentru alte persoane, de obicei fiind reprezentat de un chip din mulţime. Acestea erau considerate mai mult o semnătură a artistului decât un autoportret. Unul dintre adevăratele autoportrete ar putea fi al pictorului flamand Jan van Eyck. Pictura acestuia ,,Portretul unui om” a fost realizată în 1433. Un aspect care ar fi favorizat obţinerea acestui auto-portret a fost ieftinirea oglinzilor.

Cel mai mare autoportretist european a fost Albrecht Dürer din Nurenberg. Portretul său asemănător cu cel al lui Hristos, în care poartă o robă, a fost pictat în 1500 când artistul avea 28 de ani. Printre alţi artişti cunoscuţi se numără Rembrant, Élisabeth Vigee-lebrun, Francisco Goya, Egon Schiele şi Pablo Picasso.

De interes:  GRID se extinde cu primul magazin din vest, la Timișoara

Motivele pentru care aceştia pictau autoportete erau variate, de la introspecţie, auto-promovare, practică sau economisirea unor bani. Vincent Van Gogh, care a produs peste 30 de autoportrete între 1886 şi 1889, a afirmat că era un mod prin care practica atunci când nu avea bani să plătească un model. Apariţia fotografiei a oferit tuturor oportunitatea de a-şi face un autoportret.

Cine a făcut primul selfie cu un aparat foto?

Robert Cornelius din Philadephia a realizat primul selfie în 1839, utilizând procesul ,,daguerotipia”. Spre deosebire de imaginile obţinute cu aparatele de astăzi, Cornelius a trebuit să stea nemişcat pentru câteva minute.

Sursa: HistoryExtra

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.