Ce sunt antioxidantii si care sunt beneficiile acestora?

Antioxidantii sunt substante care pot preveni sau incetini deteriorarea celulelor cauzata de radicalii liberi, molecule instabile pe care organismul le produce ca reactie la presiunile mediului si alti factori. 

Sursele de antioxidanti pot fi naturale sau artificiale. Se considera ca anumite alimente vegetale sunt bogate in antioxidanti. De asemenea, organismul produce niste antioxidanti, cunoscuti sub numele de antioxidanti endogeni. Antioxidantii care provin din afara corpului se numesc exogeni.

Factorii care cresc productia de radicali liberi in organism pot fi interni, cum ar fi inflamatia sau externi, de exemplu, poluarea, expunerea la UV si fumul de tigara. Asadar, antioxidantii ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din corpul nostru si se crede ca acest lucru stimuleaza sanatatea generala.

Radicalii liberi sunt substante reziduale produse de celule pe masura ce organismul prelucreaza alimentele si reactioneaza la mediu. Daca organismul nu poate prelucra si elimina eficient radicalii liberi, poate rezulta stresul oxidative, iar acest lucru poate dauna celulelor si functiei corpului. 

Activitatile si procesele care pot duce la stres oxidativ includ: activitatea mitocondriala, exercitarea excesiva, ischemia si deteriorarea reperfuziei, consumul anumitor alimente(in special alimente rafinate si procesate), indulcitori artificiali si anumiti coloranti si aditivi, fumat, poluarea mediului, radiatii, expunerea la substante chimice(cum ar fi pesticidele si anumite medicamente), solventi industriali, ozon, etc. 

Astfel de activitati si expuneri pot duce la deteriorarea celulelor. La randul sau, acest lucru poate conduce la: o eliberare excesiva de ioni liberi de fier sau cupru, o activare a fagocitelor, un tip de celule albe din sange cu rol in combaterea infectiei, o crestere a enzimelor care genereaza radicali liberi si o intrerupere a lanturilor de transport de electroni.

Se crede ca un aport corect de antioxidanti reduce toate aceste riscuri. Exista sute si eventual mii de substante care pot actiona ca antioxidanti. Fiecare are propriul rol si poate interactiona cu celelalte pentru a ajuta organismul sa functioneze eficient.

„Antioxidantul” nu este chiar numele unei substante, ci mai degraba descrie ce poate face o serie de substante.

Exemple de antioxidanti care provin din afara corpului includ: vitamina A, vitamina C, vitamina E, beta caroten, licopen, luteina, seleniu, mangan si zeaxantina. 

Fiecare antioxidant serveste o functie diferita. Acesta este motivul pentru care este important sa avem o dieta variata. 

Exista si produse cosmetice care folosesc altioxidanti in componenta lor si sunt destinate ingrijirii pielii. Astfel de produse se gasesc si la TIS Farmaceutic, care ofera o gama larga de cosmetice ce folosesc ingrediente naturale in compozitia lor, ideale pentru a trata diverse afectiuni. 

 

De interes:  Se vede de departe atunci când calitatea are un nume!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.