Saliva este una dintre cele mai neglijate componente ale cavitatii bucale si ale organismului, in general. Cu toate acestea, secretia normala de saliva este vitala pentru o gura sanatoasa si pentru o digestie adecvata.
Ce este saliva?
Saliva este un fluid extracelular produs de glandele salivare din gura. Aceasta transporta enzime importante care descompun particulele alimentare (prima etapa a procesului de digestie). Saliva, de asemenea, livreaza minerale si alti nutrienti dintilor, pentru remineralizare.
Din ce este compusa saliva?
-
apa (95% din compozitia salivei);
-
electroliti (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, bicarbonat si fosfati);
-
mucus;
-
enzime;
-
imunoglobuline (IgA, etc.);
-
proteine;
-
vitamine;
-
mucine de secretie, lactoferina, lizozima, peroxidaza si alti compusi antibacterieni;
-
compusi azotosi (uree, amoniac, etc).
Saliva sanatoasa este usor acida, avand pH-ul de 6-7. Acest lucru permite salivei sa descompuna in mod eficient alimentele si sa protejeze cavitatea bucala de bacteriile rele.
Vascozitatea salivei se modifica in functie de activitatea sistemului nervos simpatic si parasimpatic. Asta inseamna ca, atunci cand experimentezi reactia de fight or flight, adica reactia de lupta sau zbor (in cazul unui pericol mare), consistenta salivei tale se schimba.
Functiile salivei
In eliminarea resturilor alimentare.
Saliva curata resturile alimentare din gura. Cand ai un flux bun de saliva, exista un risc mai mic de colectare a particulelor alimentare pe suprafetele dentare si in alte zone ale cavitatii bucale.
In stimularea senzatiei gustative.
Moleculele din alimente care au gust de arome distincte trebuie mai intai sa fie solubilizate sau sa fie mai solubile (dizolvate) inainte de a putea fi efectiv gustate. Saliva ta interactioneaza cu papilele gustative pentru ca tu sa poti simti gusturile oferite de diferite alimente.
In procesul digestiv.
Mestecarea si inghitirea incep digestia, dar sunt inutile fara saliva.
Pe masura ce mesteci, saliva din gura leaga particulele alimentare intr-un “bolus”, o substanta care se formeaza in procesul digestiv pentru a favoriza alunecarea mai usoara a mancarii in esofag. Enzimele amilaze din saliva descompun particulele alimentare in compusi mai simpli, acesta fiind primul pas pentru digestia alimentelor.
Compusii din saliva, de asemenea, protejeaza gatul si esofagul de ceea ce altfel ar putea irita sau deteriora tesuturile sensibile.
In sprijinirea microbiomului oral.
Saliva joaca un rol crucial in mentinerea echilibrului de microbi buni-rai in cavitatea bucala.
Saliva contine o enzima bactericida foarte importanta in mentinerea sanatatii orale, numita lizozim, care distruge streptococii, stafilococii si ajuta la vindecarea ranilor.
In mentinerea echilibrului hidric al organismului.
In cele din urma, saliva este importanta pentru lubrifierea cavitatii bucale. Prin lubrifierea gurii, saliva impiedica iritarea limbii, gingiilor, obrajilor, cerului si podelei gurii.
Totodata, prin lubrifiere, saliva protejeaza impotriva formarii de placa bacteriana (care poate descompune smaltul dentar si, de asemenea, poate provoca dezvoltarea bolilor gingivale), agentilor cancerigeni din tutun si alte substante chimice inhalate si, nu in ultimul rand, scade riscul de dezvoltare a gurii uscate (xerostomiei).
Pentru un dental plan corect si mai multe informatii desper cavitatea bucala, va invitam la Getyoursmileback!