Plosnitele sunt niste insecte mici, acestea hranindu-se exclusiv cu sangele oamenilor sau chiar al animalelor. Aceste plosnite de pat au corpul plat, ele avand aspectul unei seminte de mar. Dupa ce s-au hranit, culoarea lor se schimba, acestea devenind rosiatice.
Ce semne sunt in cazul unei infestari cu plosnite de pat?
Aceste plosnite de pat se deplaseaza rapid pe podele, dar si pe pereti sau pe tavan. Femela adult depune de-a lungul vietii un numar mare de oua, acestea fiind de ordinul sutelor. Plosnitele imature sunt numite nimfe, acestea trecand printr-un numar de cinci naparliri pana sa ajunga la maturitate. Dupa fiecare naparlire, ele au nevoie sa se hraneasca cu sange. In conditiile favorabile, aceste plosnite imature ajung la maturitate mult mai repede. In doar o luna acestea pot ajunge la maturitate si pot produce si ele la randul lor un numar de trei generatii pe an.
Forma corpului acestor plosnite de pat este avantajoasa pentru ele, aceasta permitandu-le sa se ascunda mult mai bine. Ele au o activitate nocturna, tinzand sa traiasca in grupuri si cel mai des ascunzatorile lor se afla in jurul saltelei patului, dar si in canapea sau in cadrul patului. Corpul lor aplatizat le mai permite sa intre in crapaturile podelei, dar si in ramele tablourilor sau in jurul plintei. Daca infestarea cu plosnite nu este detectata la timp, acestea au tendinta de a migra spre alte incaperi.
Trebuie sa tii cont ca infestarea cu plosnite nu are legatura cu gradul de curatenie dintr-o anumita incapere. Ele pot aparea chiar si in case foarte curate sau un hoteluri de 4 sau 5 stele. De asemenea, ele mai pot aparea si in mijloacele de transport, precum si in cinematografe sau in teatre. Raspandirea plosnitelor este asigurata si de bagaje in momentul in care obisnuiti sa calatoriti mai mult. Trebuie sa fii atent si la mobilierul pe care il aduci in casa. Daca de exemplu, acesta este un mobilier second hand e posibil ca acesta sa adaposteasca plosnite. Fiind active in special noaptea, ele obisnuiesc sa muste de obicei oamenii in somn.
Plosnitele de pat se hranesc intre 3 si 10 minute, iar apoi dispar neobservate. Muscaturile acestora sunt nedureroase, acestea gasindu-se in zona pielii care este expusa in momentul somnului. Sunt mai multe semne care ar putea arata o posibila infestare cu plosinte de pat. In primul rand, daca te trezesti dimineata cu urme de muscaturi, dar si cu mancarimi pe piele, e posibil sa ai de-a face cu aceasta problema.
De asemenea, daca obisnuiesti sa gasesti pete de sange pe cearceafuri, saltea, perne sau daca observi pete mici negre sau maronii la marginile saltelei si pe cearceafuri, atunci acestea sunt cel mai probabil fecalele plosnitelor, de aceea exista sanse mari sa te confrunti cu o infestare in acest caz. Plosnitele mai lasa in urma si tegumente in urma naparlirilor. Un alt semn al prezentei plosnitelor il mai reprezinta mirosul respingator al acestora. Dezinsectia impotriva plosnitelor este complexa si de durata, fiind nevoie de cel putin 2 interventii in acest caz.