Dacă pentru majoritatea românilor Sărbătorile de Iarnă tocmai se încheie, pentru cei care le celebrează conform vechiului calendar bisericesc a venit Crăciunul. Sârbii din Banat respectă cu această ocazie o tradiție veche și extrem de frumoasă care constă în aprinderea unui trunchi de stejar, în curtea bisericii

 

Conform tradiției, în ajunul Crăciunului pe stil vechi, sârbii din Timișoara au aprins badnjakul  în curtea bisericii lor din Piața Unirii, unde mulți credincioşi au participat la slujbă. Arderea badnjakului este una dintre tradițiile respectate de sârbii din vestul țării în fiecare an.

 

Badnjakul se taie obligatoriu din pădure, înainte de răsăritul soarelui, în ziua de ajun, și este dus la biserică, unde preotul îl sfinţeşte. Trunchiului gros de stejar i se dă foc, iar aprinderea lui simbolizează un nou început, bogăţie şi sănătate. Pentru ca totul să meargă perfect, iar belșugul să fie mare, copiii aruncă în flăcări boabe de grâu.Peste 20 de mii de sarbi din vestul tarii sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi.

De interes:  Bilanț coronavirus 11 ianuarie: 8.861 cazuri noi și 43 decese

Sursa: Realitatea de Timis

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.