Carburanții s-au scumpit masiv în prima zi a Noului An. Care sunt noile prețuri, fără compensarea de 50 de bani

Șoferii care nu și-au făcut plinul în ultimele zile ale anului trecut plătesc din prima zi a lui 2023 cu cel puțin 36 de bani pe litru de benzină și 38 de bani pentru motorină, în stațiile Petrom. Si ceilalți mari operatori au majorat sau vor majora prețurile, ca urmare a eliminării compensării de 50 de bani pe litru.

Cel mai mic preț la stațiile Petrom din Capitală este, potrivit agregatorului peco.ro, de 6.30 de bani/litru de benzină și 7,49 de lei/litru de motorină, cu 36 și, respectiv, 38 de bani mai mult decât pe 31 decembrie. Singurul mare lanț de benzinării care nu a majorat încă prețurile este Lukoil. 

 

Majorarea prețurilor carburanților din prima zi este efectul a 2 măsuri luate de guvern: eliinarea subvenției de 50 de bani care se acorda la fiecare litru de motorină sau benzină, dar și reducerea accizelor la carburanți până la nivelul minim din Uniunea Europeană, care a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2023. Astfel, acciza la benzină scade cu 116 lei la 1.000 de litru, până la 1.776 de lei, iar acciza la motorină scade cu 102 lei la 1.000 de litri, până la 1.633 lei, potrivit economica.ro.

De interes:  Cele mai periculoase alimente din lume! Majoritatea sunt interzise! (IX) – Pâinea toxică – Banat FM

 

Guvernul a decis să elimine schema de ajutor după ce prețurile au scăzut în ultimele luni. În paralel, vin noi scumpiri la RCA, deoarece va crește din nou contribuția virată de firmele de asigurare. 

 

Vezi aici evoluția în timp real a prețurilor carburanților din întreaga țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.