Construirea unei case poate fi visul multora dintre dintre noi. In ziua de astazi nu este foarte greu sa iti construiesti o casa mai mica sau mai mare, in functie de nevoi, in doar cateva luni o poti vedea ridicata si gata de folosit. O casa fara o gradina cat mai mare, unde sa te relaxezi in zilele toride de vara sau in cele de iarna, cand peisajul e genial, este de neacceptat.
De regula, in gradini se pot planta flori, arbusti, arbori, in functie de ce isi doreste proprietarul. Dar putem avea si suprafete mari cu gazon, cu roluri de gazon sau cu gazon obtinut in urma insamantarii. Operatiunea de plantare si de pregatire a terenului pentru gazon va avea loc intotdeauna la finalul constructiei casei, inclusiv partea de proiectare sistem irigatii gazon. Specialistii recomanda sa evitam orice fel de lucrari si planuri pentru gazon si suprafetele cu gazon pana cand nu vedem locuinta terminata la interior si la exterior. De ce?
Construirea unei case, finisajele finale, toate inseamna multa miscare prin curte, utilaje grele, operatori mutari care alearga dintr-o parte in alta, mesteri si materiale imprastiate peste tot. Daca ai plantat deja gazon cand nu ai terminat de construit casa nu vei face decat sa ii strici aspectul si sa il distrugi in totalitate, astfel incat vei fi nevoit sa o iei de la zero pentru a replanta gazon nou cand ai terminat intr-un final cu lucrarile.
Asta inseamna ca locuinta ta va fi terminata, finisajele de baza, tencuiri, gletuiri, vopsiri vor fi fost finalizate si ele si muncitorii nu mai au ce face la nivelul casei, interior, exterior, nu se mai folosesc materiale. Asteapta pana cand ai cablarea comunicatiilor terminata si ai instalate toate elementele de decor.
Te vei ocupa de gazon dupa terminarea tuturor lucrarilor la casa
Plantarea gazonului se va face in martie-aprilie, in toamna, in septembrie, octombrie chiar, la inceput, asa ca daca ai terminat casa in alte luni e bine sa mai astepti pana sa incepi sa te ocupi de terenul pentru gazon si de plantarea efectiva a gazonului.
Inainte de plantarea gazonului e recomandat sa cureti foarte bine suprafata, sa nu ramana moloz in pamant, sub viitoarele suprafete de gazon. Molozul nu va permite dezvoltarea normala a gazonului si il poate distruge in timp daca nu te ingrijesti sa cureti cu minutiozitate suprafetele.
E bine sa stii de la inceput ce suprafata vei avea cu gazon, sa ai planuri clare facute de amenajare a terenului ca sa stii cate seminte, rulouri de gazon vei cumpara, cat fertilizator, ce alte accesorii vei mai avea nevoie.
Planificarea e importanta si pentru a putea delimita clar zonele pentru gazon, pomi, arbusti, flori si orice altceva iti doresti sa ai in gradina casei tale.
Pana sa plantezi gazonul va fi nevoie de nivelare si terasare pentru terenul pe care va fi viitorul gazon. Toata zona unde se va planta gazonul trebuie sa arate foarte bine si solul sa fie pregatit sa ofere semintelor de gazon cele mai bune conditii pentru o dezvoltare normala. De asemenea, ar fi bine sa ai zona acoperita cu material plastic pentru a evita orice fel de cantitati prea mari de materiale de constructii care ar putea afecta solul din zona respectiva.
Daca nu exista pamant, sol in care sa plantezi semintele de gazon poti alege pamant pentru astfel de lucrari, adaugi fertilizatori de calitate, uzi, te asiguri ca ai sol afanat si pregatit pentru semintele ce urmeaza sa germineze. Uzi gazonul imediat dupa plantare si vei avea un covor de gazon perfect in doar cateva saptamani.