Artroscopia de sold este o procedura chirurgicala minim invaziva utilizata pentru diagnosticarea si tratamentul diferitelor afectiuni ale articulatiei soldului. Aceasta tehnologie avansata permite medicilor sa examineze si sa trateze problemele articulatiei soldului fara a fi nevoie de incizii mari sau deschise. Iata cateva detalii despre analizele necesare inainte de artroscopia de sold, inclusiv hemoleucograma completa, cauzele care duc la necesitatea acestei interventii, modul in care se efectueaza procedura si ce afectiuni poate trata. De asemenea, vom discuta despre masurile de prevenire a nevoii de artroscopie de sold.

Analize necesare inainte de artroscopia de sold

Inainte de a programa o artroscopie de sold, pacientii trebuie sa treaca printr-un proces de evaluare amanuntita. Acest proces implica urmatoarele analize si investigatii:

 • Istoric medical: Medicul va discuta cu pacientul despre simptomele, istoricul afectiunilor si tratamentelor anterioare legate de sold.
 • Examinare fizica: Medicul va efectua o examinare fizica a soldului si va evalua mobilitatea, durerea si stabilitatea articulatiei.
 • Imagistica medicala: Imagistica medicala este cruciala pentru diagnosticarea afectiunilor de sold. Radiografiile, tomografia computerizata (CT) si/sau imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) pot dezvalui leziunile, inflamatiile sau alte probleme ale articulatiei de sold.
 • Teste de sange: Uneori, se pot solicita analize de sange pentru a exclude afectiuni sistemice sau infectii.
 • Analizele functionale: Medicul poate sa efectueze teste specifice pentru a evalua functia soldului, precum testele de abductie, aductie, flexie sau extensie.
 • Consult consultativ: In unele cazuri, pacientii pot fi sfatuiti sa consulte un specialist ortopedic sau un reumatolog inainte de a lua decizia de a efectua artroscopia de sold.
De interes:  Cosmin Ilie, din nou fruntaș la „World Police and Fire Games”! – Banat FM

Cauzele care duc la necesitatea artroscopiei de sold

Artroscopia de sold poate fi recomandata pentru o varietate de afectiuni ale acestei articulatii. Cateva dintre cauzele care pot determina necesitatea acestei proceduri includ:

 • Leziuni ale labrumului soldului: Labrumul acetabular este un inel de cartilaj care inconjoara marginea cotilului si care poate fi deteriorat in urma traumatismelor sau a uzurii.
 • Coxartoza: Aceasta este o afectiune in care forma anormala a oaselor coapsei sau a cotilului poate duce la frecare si uzura excesiva in articulatia soldului.
 • Artroza: Artroscopia de sold poate ajuta la tratarea simptomelor artrozei soldului, inclusiv durere si limitarea miscarii.
 • Boli inflamatorii ale soldului: Afectiuni precum artrita reumatoida sau alte boli autoimune pot afecta soldul si pot necesita tratament chirurgical.
 • Bursita: Inflamatia bursei soldului poate duce la durere si disconfort, iar artroscopia poate ajuta la diagnosticarea si tratarea acestei afectiuni.
 • Alte afectiuni necunoscute: Uneori, simptomele dureroase ale soldului pot ramane fara o cauza clara si artroscopia poate ajuta la identificarea problemelor ascunse.
De interes:  Razii în pe șoselele din Timiș

Procedura de artroscopie de sold

Artroscopia de sold este o procedura minim invaziva care implica introducerea unui instrument numit artroscop printr-o mica incizie in articulatia soldului. Artroscopul este echipat cu o camera video care permite medicului sa vada interiorul articulatiei pe un ecran. Cu ajutorul altor instrumente chirurgicale mici, medicul poate efectua diferite interventii, precum indepartarea fragmentelor de cartilaj deteriorat sau repararea leziunilor labrumului.

Tratamentul oferit de artroscopia de sold

Artroscopia de sold poate trata o serie de afectiuni ale acestei articulatii, inclusiv:

 • Repararea labrumului: Daca labrumul este deteriorat, artroscopia poate fi folosita pentru a repara sau a reface cartilajul.
 • Indepartarea corpilor liberi: Daca exista fragmente de cartilaj sau de os in articulatie, acestea pot fi indepartate in timpul procedurii.
 • Corectarea cam impingementului: Daca forma anormala a oaselor determina frecare sau blocare, aceasta poate fi corectata.
 • Tratarea inflamatiei: Procedura poate ajuta la tratamentul bursitei sau a altor afectiuni inflamatorii ale soldului.

Prevenirea necesitatii artroscopiei de sold

Prevenirea necesitatii artroscopiei de sold este adesea legata de mentinerea sanatatii articulatiei soldului. Cateva masuri preventive includ:

 • Mentinerea unei greutati sanatoase: Excesul de greutate poate creste presiunea pe articulatia de sold si poate contribui la uzura prematura.
 • Evitarea suprasolicitarii: Activitati precum alergatul sau ridicarea greutatilor grele pot creste riscul de leziuni la sold.
De interes:  Angioplastia coronariana cu stent: Diagnostic, ce trateaza si recuperare

Intra acum pe https://www.analizeonline.ro/ si programeaza-te la analizele dorite!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.