Gătit, gutuiul se transformă într-o pulpă moale, care dă cărnurilor o savoare speciala. Aroma dulce-acrişoară se combină de minune cu carnea fragedă de miel. Dacă nu ai încercat până acum un astfel de preparat, reţeta de mai jos te va ajuta să descoperi aromele aparte ale gutuilor gătite.

Ingrediente: 6 gutui mari; 1 lămâie; 6 linguri de unt nesărat sau margarină; 2 cepe mari, tocate marunt; 350g carne de miel dezosată, tocată; 1 roşie mare, fermă, coaptă sau 2/3 cană de piure de roşii la conservă; sare; piper negru proaspăt măcinat; 1 linguriţă de scorţişoară; ½ linguriţă de cuişoare; 1 legătură de pătrunjel proaspăt, tocat; 1 cană de apă.

Preparare:
Timp de preparare: 25 minute Timp de gătit: 45-60 minute
1. Preîncălzeşte cuptorul la 190º C. Taie partea superioară a gutuilor şi păstează-le, pentru că le vei folosi ca pe nişte capace după umplere. Scoate seminţele gutuilor şi aruncă-le, apoi scoate o parte din pulpa fructelor, doar atât cât stratul de gutuie rămas să aibă 2-4 cm grosime. Stropeşte interiorul cu coajă cu lămâie. Pulpa de gutui obţinută se toacă mărunt şi se stropeşte cu puţină lămâie.
2. Intr-o tigaie mare, la foc mic, topeste 2 linguri de unt şi adaugă ceapa. Acoperă şi găteşte ceapa (cca 15 minute), amestecând din când în când, până când devine auriu-maronie. Adaugă în tigaie pulpa de gutui rămasă şi carnea de miel şi amestecă. Apoi dă căldura la mediu şi găteşte până când carnea se rumeneşte uşor. Adaugă roşiile din conservă sau roşia tocată, sare, piper, scorţişoară şi cuişoare. Lasă pe foc mediu, până când tot lichidul este absorbit. Dă amestecul deoparte de pe foc, lasă-l la răcit, iar apoi adauga pătrunjelul în compoziţie
3. Fiecare carcasă de gutuie unge-o pe interior cu puţin unt. Umple cu amestecul de carne la maxim. Acoperă fiecare gutuie cu capacele rămase de la curăţare, fără să presezi.
4. Aşază gutuile intr-un vas de yena sau de sticlă adânc, în care aşază gutuile. Topeşte restul untului şi toarnă-l peste fructe. Adăugă apa, acoperă vazul cu folie de aluminiu şi dă la cuptor, la foc mediu, pentru 45-60 de minute. Ca să verifici dacă e gata, încearcă gutuile cu o furculiţă: pulpa lor ar trebui să fie moale, iar umplutura perfect fiartă. Se servesc calde.

De interes:  Manifestare de 10 la Bozovici! Cea de-a X-a ediție a „Sărbătorii Muzeelor Săteşti“ a fost o reușită – BANAT

Pofta buna!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.