Salvatore Adamo, muzician și cântăreț belgian de origine italiană, s-a nascut pe 1 noiembrie 1943 în Comiso, Sicilia.

Pe când Salvatore Adamo avea 4 ani, familia lui s-a mutat la Mons în Belgia, în căutare de lucru. Tatăl său a găsit de lucru în mină, iar Salvatore și-a petrecut copilăria în localitatea Jemappes.

Deoarece în Belgia nu se poate obține o cetățenie dublă la majorat, din respect pentru tatăl său. Adamo s-a hotărât să păstreze cetățenia italiană. Prin decret regal, la 4 iulie 2001, regele Albert al II-lea al Belgiei i-a acordat titlul nobiliar de cavaler. Pentru că între timp legislația se schimbase, și era permisă și dubla cetățenie, cu această ocazie a făcut demersuri pentru a obține cetățenia belgiană, fără însă a renunța la cea italiană.

În școală a cântat în corul bisericesc și a învățat să cânte la chitară. în 1960 a participat la un concours organizat de Radio Luxembourg, câștigând finala de la Paris. În 1962, după ce a câștigat un concurs muzical în Franța, a apărut în Belgia primul disc muzical a cântărețului. Primul succes l-a avut în 1963 cu cântecul Sans toi ma mie. Au urmat Tombe la neige, Vous permettez Monsieur, La Nuit (1964), Dolce Paola, Les Filles du bord de mer și Mes mains sur tes hanches’ (1965), Ton Nom, Une mèche de cheveux (1966), Une larme aux nuages, Inch’Allah (1967), L’amour te ressemble, F… comme femme, (1968), A demain sur la lune, Petit bonheur (1969), Va mon bateau (1970), J’avais oublié que les roses sont roses (1971), C’est ma vie (1975)… Deja în anul 1966, o pătrime din discurile muzicale vândute în Franța purtau numele lui Salvatore.

De interes:  Episcopul martir Valeriu Traian Frențiu, omagiat la Reșița printr-o expoziție – Banat FM

Cu toate că nu vorbea cursiv germana, a început să cânte în limba germană primele compozții muzicale proprii. În 1967 a întreprins un turneu în Germania, încununat de succes. Șlagărul lui mai renumit a fost „Es geht eine Träne auf Reisen” (Une larme aux nuages), cu care a ajuns în clasamentul Top pe locul 2. În anii 1970 au urmat cântecele:

În anul 2002, orașul belgian Mons l-a declarat pe Adamo „cetățean de onoare”.

La data de 28 mai 2004 a fost nevoit, din motive de sănătate, să întrerupă turneul planificat.

După un an a dat numeroase concerte în Belgia și Franța, la concertele sale venind public chiar din America. În anul 2007 a participat la festivaluri de muzică ușoară din Franța, Belgia și Canada. Adamo cântă în 9 limbi diferite, cântecele lui au fost vândute într-un număr ce depășește cifra de 100 milioane discuri.

Din 1993 Adamo este ambasador al UNICEF Belgique.

Sursa: wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.